Održana Noć knjige

U organizaciji Gradske knjižnice "Ivan Vidali" iz Korčule održana je u srijedu navečer (23.4.2014.) Noć knjige, u Atriju Doma kulture, u sklopu međunarodnog dana knjige. To je program usmjeren na promociju knjižnica, izdavača, knjige i čitanja.

Program je započeo projektom pod nazivom Korčulanska baština – Folklor našeg zavičaja, na kojemu su učenici OŠ, putem natječaja TZ Grada Korčule i općine Lumbarda predstavili svoje literarno-likovne radove s ciljem očuvanja kulturne baštine s ovog područja.

Uz izložbu radova,ocjenjivački je tim u sastavu: Josipa Favro, Irena Minga, Stanka Kraljević i Milojka Skokandić ocjenio najbolje radove.

Za najbolja literarna ostvarenja nagrade su dobili učenici područne škole Račišće(OŠ Petra Kanavelića), te učenici OŠ Petra kanavelića iz Korčule: Tristian Collet (3.A razred), Sara Ilišković (3.A), Jana Cvitić Matić (5.B), Zvonimir Skorin (3.A),Leon Tulić (3.A).

Iz OŠ“Ante Curač Pinjac“ Žrnovo je Josipa Curač(3.) i samostalni rad Laure Gabriele Šain iz 3.r.OŠ Smokvica-područna škola Čara.

Njihovi su mentori bili:Luči Farac,Meri Amadeo,Marija Pažin i Suzana Petković.

Za najbolja likovna ostvarenja su izabrani i vrednovani iz OŠ „Petra Kanavelića“:Sara Fabris(5.A), Marija Bakarić (7.C), Kristo Botica (4.A), Josip Fazinić(4.A),Toni Jungher(4.A), Sara Kalogjera(7.A), Dara Meštrović(7.C),Paula Petković (6.A), Marija Magdalena Radić (7.A), Karlo Škokić (8.C), Antonela Tomašić (7.C), Branko Tomašić(6.A) i Ivana Vrdoljak(8.A).

Svima je mentor bio Abel Brčić.

Iz OŠ „Ante Curač Pinjac“Žrnovo su uz mentora Ante Radovanović Bjondo nagrađeni:Vinka Curač (8.raz.), Ivan Jan Jeričević(8.r), Juraj Skokandić(7.r).

Uz priznanja,svi su sudionici (nagrađeni i nenagrađeni) dobili i katalog publikaciju kako bi imali uspomenu na ovaj natječaj.

U drugom dijelu programa je Gradska knižnica”Ivan Vidali” predstavila svoje aktivnosti europskim projektom Library I love it! kada je ravnateljica Tajana Grbin upoznala posjetitelje da su oni  od 2011. godine uključeni skupa s hrvatskim narodnim knjižnicama u NAPLE-ov program sestrinskih knjižnica i povezali se sa svijetom, s ljudima u struci iz drugih sredina,naučili nešto novo i to znanje primjenjuju u lokalnoj zajednici; jednom riječju naš moto je: “Živjeti na otoku, a ne biti otok“, kazala je ravnateljica GK “Ivan Vidali”. Oni su u 2012. godini ostvarili sestrinstvo s knjižnicom iz Piekary Slaskie,u Poljskoj, kada su kao predstavnici Hrvatske predstavili rad i aktivnosti svoje knjižnice te prirodne ljepote Korčule i Hrvatske. Krajem prošle godine su knjižničarke Izabel Skokandić i Milojka Skokandić sudjelovale na stručnim susretima u Poljskoj i Turskoj, a u razdoblju od 18.3. do 21.3.2014. posjetile su grad Arucas na Kanarskim otocima, gdje su potpisale ugovor o sestrinstvu s Općinskom narodnom knjižnicom u Arucasu i dogovorili zajedničke projekte i aktivnosti.

Za posjetitelje je bila otvorena izložba sestrinskih knjižnica uz promotivni film Pješčane dine Maspalomasa, dok su uz projekcija slika s putovanja pričale i korčulanske knjižničarke. Kroz ovogodišnju Noć knjige posjetitelji su imali i mogućnost besplatnog upisa u knjižnicu.

Tekst i snimak : Niko  Perić