Održana pokazna vježba „Korčula 2011.“

Korcula, 15. rujna 2011. Županijski operativni centar za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u akvatoriju ispred korčulanskog brodogradilišta LEDA pokaznu vježbu intervencije kod iznenadnog onečišćenja mora „Korčula 2011.“.

Cilj ove vježbe bio je uvježbati ŽOC u planiranju i izvođenju aktivnosti na sanaciji onečišćenja mora te provjeriti spremnost i uporabu opreme za čišćenje onečišćenja i specijaliziranih plovila. Također, cilj je bio provjeriti spremnost uspostavljanja veza, obavješćivanja i provedbu akcije radi smanjenja šteta u okolišu izazvanih iznenadnim onečišćenjem mora.

Scenarij akcije bio je curenje nafte iz broda privezanog uz obalu te požar koji je naknadno izbio i doveo do ozljeđivanja člana posade. U akciji su sudjelovali  predstavnici  Lučke kapetanije Dubrovnik, LU Ploče, Pomorskog servisa Ploče, Županijskog centra 112, DVD Korčula, Doma zdravlja Korčula, Županijske lučke uprave Korčula, Grada Korčule, Općine Lumbarda i ACI marine u Korčuli.
Akciju je promatrao i ravnatelj Stožera za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja u Republici Hrvatskoj Joško Nikolić.

Po završetku vježbe održana je i sjednica ŽOC-a i sudionika vježbe i na njoj je istaknuta potreba za upotpunjavanjem opreme po Županiji za intervenciju na moru. Tom je prilikom naglašena nužnost nabavke  eko-brodice koja bi pokrivala područje Korčule i akvatorija Lastova i Mljeta, što je podržao i Nikolić.

Prilikom obraćanja članovima ŽOC-a Nikolić je pohvalio Županiju jer je među prvima napravila Plan intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora te procjenu ugroženosti. Također, Nikolić se osvrnuo u na prošlogodišnju akciju ŽOC-a kada su obale Pelješca, Korčule i Mljeta zatrpale velike količine otpada koje su doplutale iz pravca Crne Gore i Albanije.

-Zahvaljujem se ŽOC-u, općinama, komunalnim tvrtkama i roniocima koji su iznimno brzo reagirali u toj situaciji. Otpad je imao adresu i stoga smo preko Ministarstva vanjskih poslova uputili prosvjednu notu Crnoj Gori, Albaniji i Italiji. Dobili smo ispriku, ali se nadamo da će troškove čišćenja obale netko od njih i nadoknaditi-kazao je Nikolić i dodao kako su u tijeku izmjene Plana i to na način da se u njega uključe Hrvatske vode i odredi još aktivnija uloga Državne uprave za zaštitu i spašavanje.