Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Korčule

Korčula, 29. srpnja 2011. U prigodi današnjeg blagdana sv. Todora, suzaštitnika Grada Korčule, i Dana Grada Korčule u kino dvorani Doma kulture održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su uručena javna priznanja i nagrade zaslužnim građanima i društvima u 2011. g., te priznanja najboljim sportašima i sportskim ekipama za 2010. godinu

Brojnim gostima i uzvanicima, među kojima su bili saborski zastupnici Stipe Gabrić i Tatjana Šimac Bonačić, predstavnici općina i gradova (Igor Kršinić iz Lumbarde, Ruža Tomašić iz Smokvice, Ivo Gavranić iz Blata, Boris Žuvela iz Vele Luke, Olga Murati iz Dubrovnika, Boško Lozica iz Zagreba, zamjenik Dubrovačko-neretvanskog župana Frano Skokandić, u ime ministra i Ministarstva kulture RH Radoslav Buzančić te zamjenik gradonačelnika prijateljskog australskog grada Fremantla Doug Thompson).
Sjednici su nazočili  i župnik Korčule don Frano Kuraja, župnik Žrnova don Božo Baničević, te predstavnice časnih sestara dominikanki iz Korčule.

Svi su oni čestitali Dan Grada Korčule poželjevši stalni napredak u životu Grada i njegovih građana.

Lovro Krstulović, predsjednik Gradskog vijeća Korčule, otvorio je sjednicu i na početku pročitao brojne čestitke uzvanika koji nisu mogli prisustvovati sjednici, među njima i predsjednika Republike Hrvatske dr. Iva Josipovića, koji je prošle godine skupa s Korčulanima slavio njihov dan.

Gradonačelnik Korčule Mirko Duhović upoznao je skup o postignutim rezultatima Grada, koji je nekoliko mjeseci bio bez Gradske vijeća zbog neprihvaćanja proračuna Grada za ovu godinu. Upitao se, – Da li je tako trebalo biti?  Gradonačelnik je  naveo brojne projekte koji su u planu ili se dovršavaju i ovise o lokalnom i državnom proračunu, kao: zatvoreni plivački bazen, zatim izgradnja, rekonstrukcija i sanacija vodoopskrbnog sustava, rekonstrukcija gradskog Muzeja, sanacija odlagališta smeća, izgradnja novog autobusnog kolodvora, nove luke, odvodnja otpadnih voda, te projekti u kulturi, sportu i društvenom standardu.

Uz  prigodni program puhačkog orkestra HGD “Sveta Cecilija” i pjevačkog zbora KUD “Moreška” iz Korčule ovogodišnjim laureatima uručena su priznanja i nagrade Grada Korčule.

Kolektivna godišnja nagrada Grada Korčule je dodijeljena Kulturnom prosvjetnom društvu “Bratska sloga” iz Žrnova- Postrana, te Hrvatskom glazbenom društvu “Sv. Cecilija” iz Korčule.

Kako je spomenuo predsjednik Odbora za javna priznanja Marinko Pažin, KPD „Bratska sloga“ se ističe radom na okupljanju mladeži, koji nastavljaju njegovati svijetle tradicije svojih predaka okupljenih oko Bratske sloge, osnovane početkom prošloga stoljeća. Zahvalio je predsjednik društva Slobodan Curać koji je najboljom usporedbom kazao : – Naša se mladost ne okuplja po sumnjivim lokalima, nego sviraju i plešu vitešku Kumpaniju, časte naše velikane iz mjesta, prvenstveno Petra Šegedina, a pokrenuta je aktivnost na istraživanju doprinosa Jakova Baničevića, istaknutog europskog diplomata iz 15. st.
Danas se društvo razvilo, proširilo svoje djelovanje, ima 150 okupljenih članova, Kumpaniju, svoju velebnu zgradu trokatnicu, izgrađenu samodoprinosom mještana i nedavno obnovljenu.
Obnovljena je i odora, mečevi i folklorna sekcija, zahvalno je kazao Curać.

Za HGD “Svetu Ceciliju” kazano je da do danas slijedi tradiciju prvog hrvatskog pjevačkog društva u Dalmaciji utemeljenog 1883. godine i uvijek su prednjačili u dalmatinskim i hrvatskim razmjerima u buđenju nacionalne svijesti i širenju uljudbenog ponašanja i djelovanja među najširim slojevima stanovništva koje je bilo izloženo potiranju identiteta.
Nagradu je primio Đuro Čehovski, predsjednik društva, koji se zahvalio i kazao da je društvo  obnovljeno je 1991. g., a pored korčulanske viteške igre moreške, njeguje klapsko i zborno pjevanje te folklorne plesove. Najsvečaniji nastup priređuje 29. srpnja, što će biti i večeras na Trgu pomirenja u Korčuli. Osim toga godišnje izvedu i do 50 nastupa viteške igre Moreške u Korčuli, u drugim mjestima Hrvatske i u inozemstvu. Odrednice Društva i danas su: “… da učenjem i gajenjem narodnog hrvatskog pjevanja oplemenjuje srce mjesnoj omladini, da joj podgrijava čuvstva prema jeziku svojemu i prema običajima, da joj zasadi u dušu tvrdo svjedočenje kako je dužna da čuva i brani narodne svetinje, da bude svojim u svojoj zemlji, a tuđina da štuje po starom hrvatskom običaju, kao gosta svoga” .

Dugotrajnim aplauzom, cvijećem, poljupcima i čestitanjem popraćeno je uručivanje Osobne godišnje nagrade Grada Korčule gospođi FRANICI ĐIVANOVIĆ  iz Korčule, koja je poznata po svom humanitarnom radu, aktivistica je korčulanskog Društva Crvenog križa i do sada je poklonila 65 doza svoje krvi i postala žena sa najviše darivanja na području Otoka i općine Orebić.

Zbog udaljenosti i poslova, na svečanost nije mogla doputovati  prof. ELSIE IVANCICH DUNIN,  iz  Flagstafffa, SAD, koja je proglašena Počasnom građankom Grada Korčule. Nagrada joj je dodijeljena za višegodišnja istraživanja i zasluge na promicanju hrvatskog i korčulanskog folklora, glazbe i moreške. Nagrada će joj  biti uručena naknadno.

Na svečanosti su nagrađeni i korčulanski sportaši.
Najbolja ženska ekipa su plivačice KPK, dok su muškoj konkurencioji najbolji bili malonogometaši iz kluba „Korčula“.
Najbolja sportašica je Jasna Peručić, plivačica KPK.
Najbolji korčulanski sportaš je petnaestogodišnji Vinko Fabris, plivač i vaterpolist KPK.
Sportska nada Korčule je 17 godišnji Jure Vlašić član RK Korčule, ponajbolji igrač, koji je kao kapetan ekipe i golgeter pomogao da se Korčula plasira na treće mjesto Svjetskog prvenstva otoka.

Tekst i snimke: Niko Perić

Jedan komentar za “Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Korčule

 1. peljeskimost

  Iskrene čestitke svim dobitnicima godišnje nagrade, posebno gospođi Franici. Pravi humanitarci kriju se među onim skromnim i samozatajnim ljudima, a ona je upravo takva.
  A sada jedno nagradno pitanje za svekoliko pučanstvo: Po čemu se vidjelo i osjećalo da je jučer bio DAN GRADA KORČULE? Po ničemu.Jest; bila je svečana sjednica na koju su došli / obzirom na sat održavanja/ oni koji i inače ne rade, jer Korčula još uvijek svoj Dan nije proglasila neradnim i po tome je jedinstvena u cijeloj državi.

  Posebna je priča Procesija okolo grada, koja je sve samo ne demonstracija korčulanske vjere i poštivanja svoga zaštitnika sv.Todora. Zato predlažem gradskim ocima da je dekretom zabrane, jer ovakva kakva je bila sinoć samo vrijeđa osjećaje iskrenih vjernika.
  Zar gradske vlasti nisu mogle osigurati da se cijela trasa napravi prohodnom i bez nekulturnih promatrača?.Ovdje posebno mislim na Skale od grada, gdje su turisti išli gori – doli dok su bratimi silazili prema Plokati, pa je bilo: tko jači taj kvači. Moglo se naredit pičinarima da zatvore ove svoje kazote na sat vremena, jer kineski klobuci, japanke i plastični očali baš i nisu kulisa kojom se odaje počast najvećem korčulanskom svecu i zaštitniku.
  Umjesto dostojanstvene tišine i pijeteta u procesiji smo morali slušat narodnjake iz čuvenog restorana na istočnoj obali, kojega je svojevremeno sam potestat otvorio, pa valjda radi toga ima i posebni tretman. Jedino je po Zakrjan atmosfera bila koliko toliko prihvatljiva, no sve u svemu jedna velika sramota, koju ovaj grad nije zaslužio.
  Ni gaštaldi triju korčulanskih bratovština se nisu proslavili, jer niti malo nisu vodili računa o redu u samoj procesiji. Izgleda da je zadnjih par godina puno važnije kojih je bratima više, nego sve ostalo.
  Kad sve ovo vidim poželim da se vrate ona vremena kad su nam predsjednici općine bili pokojni Milina ili Stipe Matić.To je bilo vrijeme «komunističkog mraka», ali su prosecije uvijek bile uzorne, pune duhovnosti i poštovanje prema relikvijama zbog kojih su održavane.Sjetite se kako izgleda dubrovački Stradun kad prolaze moći sv.Vlaha!
  Ovo sinoć – bila je jedna velika sramota.Kako sreće da je padala kiša, pa da se morala otkazati.
  Zbog ovoga biste se trebali sramit.