Olja Lozica i njena predstava “Reces i ja” dobili festivalske nagrade na 21. Marulićevim danima

Naša sugrađanka Olja Lozica je na 21. Marulićevim danima u Splitu osvojila nagradu "Marul" za najbolju režiju, a njena predstava "Reces i ja" dobila je nagradu "Marul" za najbolju predstavu u cjelini

Dodjelom festivalskih nagrada na sceni HNK Split je u utorak navečer svečano zatvoren Festival hrvatske drame i autorskog kazališta 21. Marulićevi dani.

Festivalski glavni dobitnik je predstava „Reces i ja“, autorski projekt Olje Lozice u zajedničkoj izvedbi Teatra Exit i Kazališne družine KUFER iz Zagreba, kojoj je Stručno povjerenstvo nagrade Marul koje je djelovalo u sastavu redatelj Joško Juvančić, glumac Zlatko Crnković, scenograf Marin Gozze, glumica Nives Ivanković, te dramatičarka i dramaturginja Lana Šarić odlučilo dodijeliti nagradu za najbolju predstavu u cjelini uz obrazloženje: – Izvrsnošću teksta, režije, glume i vizualno glazbenog identiteta predstava “Reces i ja” uspostavlja neposrednu komunikaciju s publikom, na dirljiv način pričajući o onom najbitnijem u ljudskim životima, međuljudskim odnosima i potrebom za bliskošću.

Stručno povjerenstvo nagrade Marul, dodijelilo je i „Marula“ za režiju ove predstave Olji Lozici uz obrazloženje: – Originalnim režijskim rješenjima, te radom s glumcima kojim od svake uloge uspijeva napraviti malo remek djelo, Olja Lozica uspjela je kreirati upečatljivu i dinamičnu predstavu.

Po sudu gledatelja 21. Marulićevih dana, koji su predstave ocjenjivali ocjenama od 1 do 5, najbolja festivalska predstava je Drama o Mirjani i ovima oko nje Ivora Martinića u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda (prosječna ocjena 4,79), slijede Reces i ja (4,52),  Čudo u poskokovoj dragi (4,49)

Žiri glavnog medijskog pokrovitelja Festivala, dnevnog lista Slobodna Dalmacija (Deana Buković, Mandica Penović, Damira Ćupić, Maja Tomas i Vanja Poljičak) nagradu za najbolje glumačko ostvarenje 21. Marulićevih dana dodijelio je glumici Aleksandri Stojaković za nastup u predstavi “Reces i ja”  uz obrazloženje: – Aleksandra Stojaković je na veoma dojmljiv način odigrala dva potpuno različita i zahtjevna lika: buntovnu tinejdžericu i staricu oboljelu od Alzheimerove bolesti. S jednakom uvjerljivošću dočarala nam je osjećaje nesigurne i neshvaćene srednjoškolke, njen odnos s neurotičnom majkom, kao i staricu koju bolest pretvara u razigrano dijete. Posebno su zadivljujuće brze izmjene likova koje ona izvodi na gotovo neprepoznatljiv način, tako da gledatelj ima dojam da su na sceni dvije glumice od kojih svaka igra svoju ulogu.

Inače, 21. Marulićevi dani održani su u splitskom HNK-u  od 26. travnja do 3. svibnja 2011. godine. 
Ovogodišnja izbornica Festivala Gordana Ostović, kazališna kritičarka i urednica programa kulture na Hrvatskom radiju, u nikad žešćoj konkurenciji od rekordnih 40 prijavljenih predstava odabrala je osam predstava koje su izveli ansambli osam kazališnih kuća iz Zadra, Zagreba, Varaždina, Osijeka i Beograda. Od osam izabranih tekstova, tri su, po riječima izbornice, intrigantna čitanja klasika, a ostalo su suvremeni tekstovi kao i dva autorska projekta, nastala u procesu rada s glumcima, koji propituju neuralgične točke naše tranzicijske zbilje.

Na Festivalu su izvedene dvije Krležine predstave MIKELANĐELO BONAROTI i LEDA, Kolarova BREZA, DOLINU RUŽA Ivana Vidića, DRAMA O MIRJANI I OVIMA OKO NJE Ivora Martinića, RECES I JA Olje Lozice, OVO BI MOGLA BITI MOJA ULICA Anice Tomić i Jelene Kovačić te komedija ČUDO U POSKOKOVOJ DRAGI Ante Tomića.

/Preneseno iz SD/

Grad Korčula i Centar za kulturu Korčula, koji je prošle godine ugostio dvije predstave s njezinim potpisom, RECES I JA u izvedbi Teatra EXIT i Projekt 12/2, upućuju Olji čestitke na dobivenim nagradama i žele joj još puno uspjeha u daljnjem radu.