Otvaranje izložbe “Kumpanija iz Čare na otoku Korčuli”

Čast nam je pozvati Vas na otvaranje izložbe Kumpanije iz Čare na otoku Korčuli koja će se održati u Gradskom muzeju Korčula dana 18. srpnja 2015. u 20.00 h. Izložba je ostvarena potporom Ministarstva kulture RH. Svečano otvaranje izložbe obogatit će svojim nastupom VU „ Kumpanija“ – Čara.

Čast nam je pozvati Vas na otvaranje izložbe Kumpanije iz Čare na otoku Korčuli koja će se održati u Gradskom muzeju Korčula dana 18. srpnja 2015. u 20.00 h. Izložba je ostvarena potporom Ministarstva kulture RH.

Svečano otvaranje izložbe obogatit će svojim nastupom VU „ Kumpanija“ – Čara.

U Gradskom muzeju Korčula u tijeku su pripreme  za izložbu “Kumpanija iz Čare na otoku Korčuli”. Korčulanske kumpanije registrirano su kulturno dobro Republike Hrvatske. Ovu jedinstvenu pojavnost našega otoka nastoji se sveobuhvatno istražiti, proučiti, dokumentirati i prikazati. Razlog je to učestalog dolaska na Korčulu prof. em. Elsie Ivancich, UCLA, svjetski poznate etnokoreologinje,  koja predvodi tim  Gradskog muzeja, kojeg još čine ravnateljica Marija Hajdić i kustosica Sani Sardelić. Višekratni posjeti Čari omogućili su uvid u bogato naslijeđe koje se privatno prikuplja i čuva, a kao zanimljivost izdvaja se izvedba čarske kumpanije i tanca ispred Hotela Korčule 1958., koju je snimio jedan njemački turist, a snimka je zalaganjem gos. Luke Lausa dostupna na internetu, te izvedba čarske kumpanije 1979. u Sydneyu, motivirana velikom čežnjom i ljubavlju prema rodnom kraju gosp. Mileta Lausa. Najstarija pronađena fotografija datira u 1928.

Izložba je ostvarena u suradnji s VU “Kumpanija” – Čara, naročito tajnicom udruge Lucom Tvrdeić i predsjednikom Ivanom Krajančićem. Izložba je dio programa Festivala viteških igara, kojeg organizira Turistička zajednica grada Korčule. S obzirom na prikupljenu građu, važnost terenskog istraživanja i prezentacije kumpanija putem izložbi u Gradskom muzeju,  nakon uspješne prošlogodišnje izložbe o kumpaniji iz Pupnata, te ove koja se upravo priprema, očekuju se slijedom izložbe i o ostalim otočkim kumpanijama. Izložbu je poduprlo Ministarstvo kulture RH.