Peti zbornik Petra Šegedina predstavljen u Zagrebu

U Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu predstavljen je Peti zbornik Dana Petra Šegedina.

Organizator ove kulturne bienalne manifestacije bio je Grad Korčula, a Zbornik je pripremljen i tiskan kao suizdavački projekt Grada Korčule i Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Tema petih Dana bila je „Metafizička obilježja Šegedinove proze“, kaže nam kustosica Gradskog muzeja Korčula Sani Sardelić, ujedno i pomoćnica glavnog urednika Zbornika akademika Dubravka Jelčića. Govorila je o aktivnostima Memorijalne zbirke Petra Šegedina, te o manje poznatim trenucima iz Šegedinovog života na Korčuli 30-ih godina 20. stoljeća, dok je akademik Jelčić, predstavivši Zbornik, najavio temu šestih Dana Petra Šegedina: „Strah kod Šegedina – strah od Šegedina“, koji će se održati u Korčuli, u rujnu 2015.

Prema podacima Sani Sardelić, uvodno je o Petru Šegedinu govorio predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač, zatim o značenju manifestacije za Grad Korčulu zamjenik korčulanskog gradonačelnika Ivo Silić, a ravnatelj Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža” Bruno Kragić istaknuo je značenje Petra Šegedina u ukupnoj kulturnoj slici Hrvatske 20. stojeća. Nakon predstavljanja, publika, među kojom je bio primjerice i akademik Ivan Aralica, bila je vidno zainteresirana za neobjavljeni Šegedinov roman „Poraz“, te je ravnatelj LZMK Bruno Kragić zaključio kako zanimanje za Šegedina ne prestaje i kako je on pisac koji intrigira ne samo objavljenim tekstovima, nego i neobjavljenima, te je za očekivati kako će najavljena tema VI. Dana otvoriti određena pitanja, prenosi nam događanja u Zagrebu kustosica GM Korčule.

U Zborniku je objavljeno 12 radova autora koji su sudjelovali na V. danima Petra Šegedina. To su Dragan Gligora, Anica Bilić, Ljubica Josić, Luko Paljetak, Ana Batinić, Andrea Barat, Sani Sardelić, Vesna Vlašić, Ivan Fabris, Marica Liović, Miroslava Vučić i Zdenka Kapko Foretić. Zbornik je opremljen kazalom imena, a donosi i program manifestacije te osvrt na izložbu „Korčulanski umjetnici Petru Šegedinu u čast, Radoslav Duhović: Petar Šegedin“, održane tijekom manifestacije, u rujnu 2014. u Gradskom muzeju Korčula.