Potpisan Sporazum o 4,6 milijuna kuna vrijednoj prvoj fazi rekonstrukcije Doma zdravlja u Korčuli

Korčula, 30. srpnja 2011. Gradonačelnik Mirko Duhović na konferenciji za novinare u prostorijama knjižnice Doma zdravlja u Korčuli povodom potpisivanja ugovora o rekonstrukciji Doma zdravlja, zahvalio je svima koji su omogućili da dođe do realizacije ovog značajnog projekta za Grad Korčulu

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u knjižnici Doma zdravlja u Korčuli na temu o rekonstrukciji zgrade Doma zdravlja bili su nazočni: ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić, tajnik u Ministarstvu mora prometa i infrastrukture Josip Borić, saborski zastupnik Frano Matušić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i njegov zamjenik Frano Skokandić, te gradonačelnik Korčule Mirko Duhović.

Kao domaćin, ravnatelj Doma zdravlja u Korčuli dr. Josip Podbevšek pozdravio je sve nazočne, uz svoga kolegu ravnatelja KBC Zagreb akademika dr. Željka Reinera, kazavši da je ova konferencija rezultat potpisivanja sporazuma o rekonstrukciji Doma zdravlja u Korčuli, čija će prva faza koštati  4,6 milijuna kuna. Ravnatelj Podbevšek je podsjetio da je Dom zdravlja u Korčuli izgrađen 1976. godine i već su vidljiva oštećenja i nutarnjeg i vanjskog dijela zgrade. Zahvalio je Vladi RH čija su ministarstva pomogla da se ovaj vrijedan projekt počne realizirati.

Prema njegovim podacima u prvoj će se fazi rekonstrukcije u potpunosti izmijeniti krovovi i otvori, a zatim će druga i treća faza riješiti bolji standard zdravstvene zaštite. Sama rekonstrukcija i adaptacija će omogućiti više pregleda i zadržavanja pacijenata u Korčuli.

Župan Dobroslavić je kazao da se zadnje vrijeme postiže kvalitetnija zdravstvena zaštita, izražavajući svoje zadovoljstvo što će se prići i spomenutoj rekonstrukciji.

Ministar Bačić je podsjetio da je na posljednjoj sjednici Vlade usvojen program EIB 3 kroz kojim će se financirati prioritetni projekti na otocima i u priobalju, za što će se uložiti preko 350 milijuna kuna te da će se iz tog programa moći osigurati i dodatnih tridesetak milijuna kuna za drugu i treću fazu rekonstrukcije Doma zdravlja u Korčuli.

Državni tajnik Borić kazao je kako je Vlada RH na otocima u 31 infrastrukturni projekt uložila oko 60 milijuna kuna, najavivši da slijedi daljnja briga na obnovi svih većih otoka u smislu osiguranja potrebnog kadra, pomagala i objekata za sigurniji život otočana.

Zahvalnost svima koji mogu pomoći gradu i otoku izrazio je gradonačelnik Korčule Mirko Duhović, napomenuvši kako se priprema izgradnja nove luke, gospodarske zone i mnogih infrastrukturnih objekata.

Prije spomenute konferencije, u Riznici Katedrale u Korčuli održana je svečanost na kojoj je Crkvi donirano državno zemljište za gradnju Pastoralnog centra u Korčuli. Radi se o 5.500 metara četvornih nekadašnjeg vojarne u Korčuli vrijednih oko 1,65 milijuna kuna. U ime države darovnicu je buskupu dubrovačkom Mati Uziniću uručio ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić.

A nakon održane konferencije u Domu zdravlja, gosti su obišli gradilište 40 milijuna kuna vrijednog bazena u Korčuli, gdje im je v.d.  ravnatelj Sportskih objekata Korčule Dalibor Antunović pokazao cijeli kompleks čiji su radovi ušli u završnu fazu izgradnje.

Tekst i snimak: Niko Perić