Predsjednica Vlade Jadranka Kosor u posjetu Žrnovu i Zavalatici

Korčula, 27. kolovoza 2011. Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor svečano je danas otvorila Arhivski sabirni centar, koji je smješten na 515 metara četvornih prostora u obnovljenoj zgradi bivše OŠ u Žrnovu

Svečanom otvorenju u Žrnovu pored premijerke Jadranke Kosor prisustvovali su Ministri: kulture Jasen Mesić, zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić, gospodarstva Đuro Popijač, saborski zastupnici Dubravka Šuica i Frano Matušić, zatim dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić te gradonačelnik Korčule Mirko Duhović.

O vrijednosti i namjeni spomenute istanove, koju je blagoslovio župnik u Žrnovu don Božo Baničević, govorio je Ivan Venier, ravnatelj Državnog arhiva u Dubrovniku, podsjetivši da već nekoliko desetljeća postoji ideja da se objekt ovakve namjene izgradi na otoku Korčuli. Prije osam godina župni ured sv. Martina, dubrovačka biskupija i dio stanovništva Žrnova uspjeli su se dogovoriti i riješiti vlasničko pravne odnose za ovaj objekt stare škole, i danas se ponosimo objektom koji će arhivirati građu sudova s Lastova, iz Blata, Korčule i Orebića, građu notarijata od 17.-19. stoljeća te gradivo novijih gospodarskih subjekata s ovog područja. U Žrnovu će biti smještena i najvrednija građa iz Korčule i to do uređenja palače Arneri u povijesnoj jezgri grada. Ne samo što je gradivo opsežno, nego je bogato kao povijesno značenje – tu se ima što proučavati, čitati, izučavati i bit će značajno domicilnom stanovništvu, jer će SAC u Žrnovu znatno osloboditi prostore Državnog arhiva u Dubrovniku, ali i skratiti, te pojeftiniti troškove pronalaženja i izdavanja dokumentacije, za što se više neće više morati putovati u Dubrovnik.

Čuvanje svojih korijena kroz nacionalno blago, rekla je premijerka Kosor, puno govore o tome koliko mi pripadamo europskom civilizacijskom krugu. Dali smo brojne znanstvenike i umjetnike i s ovih prostora na koje smo ponosni, i doprinijeli razvoju kulture Europe i cijeloga svijeta.

1. srpnja 2013. godine, nastavila je premijerka, kad Hrvatska postane 28. članica EU svi će ovi materijali dobro doći svima koji će izučavati, pisati znanstvene radove i svakodnevno podsjećati što smo mi ,kakvi smo, što smo postigli kroz svoju povijest.

Dragu su gošću uz domaćine dočekale žene Žrnova, podarile joj cvijeće i razgovarali o ljekovitom bilju, pletenju i šivanju, spremanju suhih smokava, rogača, meda i žrnovskih makaruna, za čiji je recepte premijerka čula.
Ako Bog da doći ću u Žrnovo da s vama bolje upoznam i te osobitosti života na otoku, poručila je premijerka.

Nakon svečanosti u Žrnovu, visoki su dužnosnici otputovali u Čaru gdje su u njihovoj urbaniziranoj uvali Zavalatici obišli novo obnovljenu luku za koju je od ukupnog troška od sedam  milijuna kuna Ministarstvo mora financiralo 6 milijuna, dok je županijska lučka uprava Korčula izdvojila milijun kuna.

U ime MO Čara zahvalio je predsjednik Julio Marelić, spomenuvši da je lukobran bio izgrađen još u doba Austrije, kada je Zavalatica bila važna luka za izvoz vina. Kako je okrenuta prema jugoistoku, valovi su znali biti visoki i više metara, te je zbog toga za ovdašnje stanovnike, a pogotovo za ribare, bilo važno da imaju dobru zaštitu od valova.

Zatim su gošću i njezine suradnike primili zadrugari PZ „Pošip“ Čara, u čije je ime predsjednik skupštine Sretan Tvrdeić poklonio pakete s bocama čuvenog bijelog vina Pošip i Zbornik Čare.