Predsjednik Sabora Leko na Korčuli povodom proslave 800 godina statuta

Danas se okupio veliki broj posjetitelja u dvorani Doma kulture “Liburna” u Korčuli, da bi pratili obilježavanje najvećeg događaja korčulanske povijesti uz obljetnicu 800 godina Statuta grada i otoka Korčule iz 1214. godine (dopunjen 1265.), koji je najstariji hrvatski zbornik prava i nakon ruske Pravde najstariji kod Slavena.

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Iva Josipovića i Sabora RH, svečano otvaranje međunarodnog znanstvenog skupa pod nazivom „Statut grada i otoka Korčule iz 1214. g. i njegovo povijesno i pravno značenje“, pratio je veći broj gostiju i uzvanika, kao i dvadesetak domaćih i stranih znanstvenika koji će sudjelovati u dvodnevnom radu.

Dobrodošlicu u ime organizacijskog odbora proslave je uputio Dušan Kalogjera koji je uz otvaranje skupa zahvalio svima koji su pomagali i svjedoče o visoko razvijenoj organizaciji života u zajednici grada i otoka Korčule.

U ime domaćina Grada Korčule i lokalnih zajednica otoka Korčule pozdravne je riječi uputio gradonačelnik Grada Korčule Vinko Kapelina izrazivši zadovoljstvo što će Statut promovirati Korčulu i Hrvatsku, jer će se proslava statuta uskoro obilježiti u Bruxellesu i Strasbourgu.

U ime Dubrovačko-neretvanske županije Korčulanima je čestitao županov zamjenik Davorko Obuljen.

Na svečanom otvaranju skupa pozdravne riječi je u ime pokrovitelja uputio Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, napomenuvši kako je ovaj najstariji pisani dokument u Hrvata vrijedni povratak u 13. stoljeće kad je Europa živjela u stalnom sukobu između gradskih država, koje su još uvijek bile zaokupljene križarskim ratovima, a grad i otok Korčula su bili nezaštićeni.

Zbog svog strateškog položaja je na pomorskim trgovačkim putovima  i zbog  zemljopisne konfiguracije koja Korčulu čini idealnom za utočište ratnih brodova i trgovačkih galija.

Kako bi zaštitili svoje otočke zajednice, Korčulani su usvoji njihov zajednički statut 1214. koji sadrži čitav niz odredaba koje reguliraju osnovicu života komune. Sada je Hrvatska, kao prije 800 godina Korčula,svojim strateškim položajem na pomorskim trgovačkim putovima i zbog zemljopisne konfiguracije izazov mnogima.

Svečanost otvaranja ovog međunarodnog skupa je upotpunio Ansambl za ranu glazbu MINSTREL iz Zagreba koji su izveli nekoliko skladbi iz vremena Statuta.

Nakon svečanog otvaranja,u susjednom je atriju Doma kulture otvorena izložba publikacija izdavaštva otoka Korčule, koju je otvorila Tajana Grbin, ravnateljica Gradske knjižnice “Ivan Vidali”, kazavši da je izdavačka djelatnost na otoku Korčuli u stalnom usponu.

Izložbu pod nazivom Povijesno kulturna baština grada i otoka Korčule je otvorio akademik Igor Fisković, naglasivši ruke otočkog čovjeka u bujnom spoju s čimbenicima elementarne prirode što doprinosi doživljavanju Korčule kao cjeline povijesno sređenoga, a s okolišem južnjački rasplamsanih kolorističkih senzacija stopljenoga, te u suštini i korijenima istinski uljuđenoga nasljeđa.

Pored izložbenog prostora bio je i štand PZ “Pošip” iz Čare koji su za ovu prigodu predstavili novi suvenirski ukrasni paket s bocom čuvenog bijelog vina Pošip, na kojoj visi etiketa Grada Korčule s malom knjižicom izvadaka 800 godina statuta.

Nakon predstavljanja  poštanske marke prigodom 800.godina Korčulanskog statute započeo je radni dio skupa na kojemu će do večernjih sati biti obrađene mnoge teme spomenutog statuta.