Predstavljen projekt informatizacije obalnog linijskog pomorskog prometa

4. travnja 2012. U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture jučer je predstavljen projekt uspostave informatizacijskog sustava obalnog linijskog pomorskog prometa. Najavljena je i izmjena Zakona o obalnom linijskom pomorskom prometu. Do kraja godine očekuje se i donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Cilj projekta uspostave informatizacijskog sustava obalnog linijskog pomorskog prometa je povećanje efikasnosti sustava i dostupnosti usluga, smanjenje troškova i efikasniji nadzor sustava linijskog pomorskog putničkog prijevoza. Cjelokupni sustav operativno će provoditi Agencija za obalni linijski pomorski promet.

Sastanak na temu javnog obalnog linijskog pomorskog prometa okupio je predstavnike Jadrolinije, Agencije za obalni linijski pomorski promet, državnih i županijskih lučkih uprava te brodara.

Implementacijom informatizacijskog sustva u pomorski promet želi se poboljšati status cjelokupnog infrastrukturnog razvoja luka, čija uspostava nužno mora biti prilagođena razvijenim, ali i lukama u razvoju.

Na zahtjev brodara, a u cilju smanjenja troškova poslovanja brodara koji održavaju državne linije, razmotren je prijedlog ujednačavanja i smanjenja lučkih pristojbi na 6% cijene putne karte.
Pomoćnik ministra za pomorsku i unutarnju plovidbu, brodarstvo, luke i pomorsko dobro kap. Nikola Mendrila kazao je kako bi moguće smanjenje pristojbe izravno pogodilo lučke uprave koje ta sredstva koriste za obnovu i održavanje lučke infrastrukture, a od predstavnika lučkih uprava zatražio je dostavu financijskih planova za iduću godinu do kraja tekuće godine.

Na zahtjev brodara najavljeno je skoro upućivanje na Vladu prijedloga o donošenju Zakona o oružanoj pratnji na brodovima u međunarodnoj plovidbi, te izmjene Pomorskog zakonika od kojih su značajnije promjena statusa kabotaže i uvođenje obveznog osiguranja za brodare.
S namjerom modernizacije pomorskog prijevoza najavljena je i izmjena Zakona o obalnom linijskom pomorskom prometu.

Također, do kraja godine očekuje se donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Tekst i fotografija: http://www.mppi.hr