Predstavljena putopisna knjiga “Pelješac I” Nevena Fazinića

U petak navečer je u Domu kulture u Korčuli predstavljena putopisna knjiga korčulanskog kroničara Nevena Fazinića pod nazivom „Pelješac - putopis I“. U ime organizatora Centra za kulturu Korčule prisutne je pozdravila ravnateljica Lana Filippi Brkić, dok su o knjizi govorili povjesničar umjetnosti dr. Alena Fazinić i povjesničar Tonko Barčot.

Neven Fazinić je rođen 1950. Kao ing. telekomunikacija od 1972.godine intenzivno se bavi fotografijom, a mnoge njegove fotografije su objavljivane uz mnoge knjige i publikacije s temom Korčule. Uz fotografiju, Fazinić je neumorni istraživač koji kronološki vodi zapise grada i otoka Korčule. Sada i poluotoka Pelješca, gdje u svom putopisu Fazinić dokumentarno na 594 stranice uz prekrasne fotografije otkriva sve prirodno, kulturno-povijesno i sakralno bogatstvo Pelješca,. Dobio je mnoge zahvalne poruke Pelješčana da im je otkrio mnoge podatke koje su i stariji rijetko znali, rekla je dr.Alena Fazinić. Tonko Barčot je napomenuo kako je autor otkrio svaki kutak poluotoka Pelješca iz raznih perspektiva. On je jednostavno i brzo uspostavljao kontakte sa mještanima sela i zaselaka, ne kao poznanik nego je postao i njihov prijatelj, a tako je uočavao detalje, otkrivajući povijesni i današnji potencijal Pelješca. I sam autor putopisa je ispričao kako otočanima Pelješac nije poznat, osim gledanja iz automobila.

Nakon što je objavio knjige o Lumbardi i Račišću na otoku Korčuli, nije uspio zbog nerazumijevanja korčulana objaviti knjigu o svim detaljima s otoka. – Pelješčani su me primili kao svoga – zahvalio je u svojoj priči Fazinić, dodajući da u njegovom putopisu nisu postavljena mjesta po zemljopisnom popisu, nego po mogućnostima ljudi koji su ga zvali „Dođi u nediju“ jer je nedjelja jedini neradni dan vinogradara i poljoprivrednika. Nakon putopisa „Pelješac I,“ Fazinić uskoro priprema i objavu putopisa II. UZ dogovor s Centrom za kulturu Korčule, ove zime će se održati druženje uz prikaz brojnih fotografija s Pelješca, a Fazinić će o svakoj pričati posebno.