Proslavljena Gospa čarskog polja

U Čari, 25.7. proslavljena Gospa čarskog polja

Svetište Gospe Čarskog polja iz 14. stoljeća jedno je od najvećih svetišta u Hrvatskoj priznato i od Vatikana. Svake godine 25. srpnja hodočašće privuče veliki broj vjernika iz otoka i šire, a ove godine Čarani su se potrudili napraviti i popratni, dvodnevni kulturno-zabavni program kako bi uveličali najveće slavlje u godini i Dan mjesta.

„Legenda kaže kako se Gospa ukazala pastirici Tasovčici na spomendan Sv. Jakova 25. srpnja u obližnjoj Čavića luci. Tasovčica je trčala u Čaru obavijestiti sumještane koji su joj se narugali. U tom trenutku su zazvonila crkvena zvona, a ubrzo su u Čavića Luci pronašli kip Gospe kojega su premjestili u crkvu. Preko noći kip je misteriozno nestao, pronašli su ga među trnjem usred Čarskog polja gdje je potom 1329. godine izgrađena crkvica u čast Gospi. Svake se godine na isti datum rano ujutro u Čavića Luci prvo blagoslove brojne barke koje dođu iz susjednih uvala, nakon čega popodne slijedi zavjetna procesija kroz polje. Ovo je tradicija stara stoljećima koju otočani pobožno štuju i zasigurno najveći dan za Čarane. Od jutra se pripremaju svečani nastupi, ručkovi i odjeća“ – istaknuo je predsjednik MO Čara Marin Laus koje je i sam prisustvovao svečanostima.

Kako bi još više pridonio euharistijskom slavlju, mladi profesor klarineta i mandoline Gabrijel Tomić okupio je dan prije, u nedjelju navečer, gotovo sve aktivne klape na području otoka Korčule, Lastova i Pelješca. U prvoj klapskoj smotri ususret blagdanu Gospe Čarskog polja nastupilo je 12 ženskih, muških i mješovitih klapa i to : ženske klape „Zvončice“ (Čara), „Nava“ (Orebić), „Ladesta“ (Lastovo), „Kojara“ (Blato), muške klape „Proizd“ (Vela Luka), „Fumari“ (Lastovo), „Korda“ (Lumbarda), „Smokvica“ (Smokvica), mješovite klape „Kuntenat“ (Korčula), „Kumpanija“ (Vela Luka), „Proćulić“ (Smokvica) i „Mješovita klapa Sv. Cecilije“ (Korčula) kao i sopran Marija Kristina Tomić uz klavirsku pratnju glazbenika Damira Vlašića. Fantastičnu klapsu večer uveličale su vrijedne majke domaćina večeri, mlade ženske klape „Zvončice“, s domjenkom za sve prisutne.

Jučer, na sam dan Gospe Čarskog polja održan je kulturni bogati program uz prisustvo političkih dužnosnika otoka Korčule. Nakon svečane mise u 10:00 sati koju je predvodio rektor Crkve Sv. Vlaha msgr. Tomo Lučić i zavjetne procesije, u večernjim satima na središnjem mjesnom igralištu tradicionalni ples od boja izvelo je Viteško udruženje „Kumpanija“ kao i starinski folklorni ples tanac. Nastupile su i mlade „Zvončice“, Glazbena udruga „Črnomiri“ iz Čare, a večer su posebno uveličali moreškanti HGD-a „Sv. Cecilija“ iz Korčule.

Izvor: Dubrovački vjesnik