Radionica: Dubrovnik za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

U petak 20.ožujka 2015. s početkom u 12 sati u Gradskoj vijećnici održati će se radionica "Dubrovnik za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine".

Grad Dubrovnik donio je odluku o kandidaturi Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, a potporu projektu dali su svi dijelovi kulturnog sektora – od javnih institucija i neovisnog sektora, do samostalnih umjetnika, udruženja arhitekata i kreativnih industrija. Uz to, veliki dio ključnih lokalnih dionika iskazao je interes da se aktivno uključi u proces prijave. Nositelj kandidature je grad Dubrovnik, ali će u projekt biti uključeno šire područje Dubrovačko-neretvanske županije.

Rok za predaju kandidacijske knjige je 17. travnja 2015. nakon čega će povjerenstvo od 12 članova odabrati dva ili tri hrvatska grada koja ulaze u drugi krug natječaja. Ti gradovi dobit će devet mjeseci do godinu dana vremena kako bi nadopunili svoje prijave. U 2016. godini povjerenstvo će izabrati jedan hrvatski grad koji će 2020. godine nositi titulu Europske prijestolnice kulture.

S obzirom da u procesu pripreme kandidature nastoji uključiti što veće područje DNŽ, potaknuti razmjenu ideja i (su)stvaranje, istaknuti značaj titule koju želimo dobiti a koja bi se mogla pozitivno odraziti na kulturni i društveni razvoj ovog područja, započeli smo s organizacijom tematskih radionica, a jednu takvu želimo organizirati i u Korčuli.