Radionice u Gradskom muzeju Korčula povodom Međunarodnog dana muzeja

Priča o Statutu i slovima: Od ponedjeljka (12. 5.) do petka (16. 5.) od 11 do 14 sati u Gradskom muzeju u Korčuli održavaju se radionice izrade inicijala i lijepog pisanja. Radionice vodi akademski grafičar Nikola Skokandić, besplatne su i otvorene za sve polaznike.

Radionice izrade inicijala i lijepog pisanja vodi akademski grafičar Nikola Skokandić, a besplatne su i otvorene za sve polaznike, velike i male, koji se žele okušati u prepisivanju odredbi Statuta grada i otoka Korčule. Gradski muzej Korčula ovim programom  obilježava osamsto  godina od nastanka Statuta. Program  financijski podupire Ministarstvo kulture i Dubrovačko – neretvanska županija.

Tema 19. muzejske edukativne akcije povodom Međunarodnog dana muzeja je “Muzejske zbirke povezuju” ( Museum collections make connections )

Muzeji se predstavljaju kao institucije koje imaju sposobnost povezivanja s društvenom stvarnošću, stvaranju veza s posjetiteljima, između generacija i kultura, i to razmjenjujući znanja i povezujući prošlost i sadašnjost. Glavna poveznica uvijek je/su muzejski predmet/i  povezan/i u manje cjeline – muzejske zbirke, koje su u funkciji kulturne baštine zajednice i njenog kolektivnog pamćenja. Temom manifestacije nastoji se potaknuti obnova i osuvremeniti komunikacija na relaciji muzejske zbirke – predmeti – posjetitelj/zajednica. Važan dio tog procesa je primjena suvremenih komunikacijskih sredstava muzeja u kontaktu s društvom, uvažavajući interes pojedinca/skupine/zajednice. Ciljani rezultat takvog djelovanja je uvećanje broja posjeta u muzejima i u drugim baštinskim lokalitetima te edukacija, koja pridonosi jačanju identiteta i podizanju kulturnog standarda društva u cjelini.

2014. obilježava se 800 godina nastanka Statuta grada i otoka Korčule. Gradski muzej Korčula programskim aktivnostima želi skrenuti pozornost na veze između odredbi povijesnog Statuta i današnjeg života na otoku, s naglaskom na prirodne i održive resurse. Djeca će moći na jasan i zoran način uočiti istinitost tvrdnje kako je povijest učiteljica života, te otkriti bi li statutarne odredbe imale smisla i danas ili su ipak  (BEZ) VEZE. Nastojat će se odgovoriti zašto je Statut od iznimnog značenja i kako je uređivao život ljudi na otoku u svim njegovim segmentima. Akcija se sastoji od nekoliko radionica na kojima će djeca proučavati odredbe u prilagođenom i njima razumljivom obliku, uz vodstvo kustosa – muzejskog pedagoga. Time bi se razvijala svijest o važnosti dugotrajnog očuvanja baštinskih i ljudskih resursa kao i okoliša. Odabrane odredbe će se grafički oblikovati, uz vodstvo akademskog grafičara Nikole Skokandića. Uvidom u različite povijesne pojavnosti grafema, dostupne na predmetima čuvanima u Gradskom muzeju (Lumbarajska psefizma, Vrnički natpis, faksimil stranice Statuta…), te Opatskoj riznici (Korčulanski kodeks, Matice…) djeci će se približiti razvoj pisma i važnost pismenosti u razvoju civilizacije.  U povodu Međunarodnog dana muzeja otvorit će se izložba (BEZ) VEZE  PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI – 800 godina Statuta grada i otoka Korčule kao rezultat spomenutih radionica. Voditeljica programa je Sani Sardelić, kustosica Gradskog muzeja Korčula. Prema ovom programu, s obzirom na značaj Statuta, otvorena je mogućnost za širu akciju na području otoka, te su već započeli dogovori sa srodnim institucijama.