Spomen-ploča Lőrincu Szabóu u Korčuli

U subotu, 21. svibnja 2011. godine u 12.00 sati, kraj arkada Lučke kapetanije u Korčuli, svečano će biti otkrivena spomen ploča Lőrincu Szabóu, jednom od najznačajnijih mađarskih pjesnika 20. stoljeća

Pod pokroviteljstvom veleposlanika Mađarske u Zagrebu  Nj. E. Ivána Gábora,  Istraživački centar „Lőrinc Szabó” Sveučilišta u Miskolcu, Zaklada „Lőrinc Szabó” Katedra za hungarologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Grad Korčula zajednički priređuju svečanost književniku Lőrincu Szabóu.

Svečanost se održava u subotu, 21. svibnja u 12 sati, u Gradskoj vijećnici u Korčuli, gdje će skup pozdraviti  gradonačelnik Grada Korčule Mirko Duhović, savjetnica za kulturu, izaslanica veleposlanika Mađarske u Zagrebu Lídia Jósvai, u ime  Katedre za hungarologiju Franciska Ćurković-Major, te Lóránt Kabdebó, voditelj Istraživačkog centra „Lőrinc Szabó”. 

Poslije radio snimke pjesme „Što još?” Lőrinca Szabóa u pjesnikovoj izvedbi je silazak na Obalu dr. Franje Tuđmana (Zapadna obala) i svečano otkrivanje spomen-ploče Lőrincu Szabóu kraj arkada Lučke kapetanije. Pjesmu Razgovor s morem Lőrinca Szabóa izvodi Tonči Gatti.

Lőrinc Szabó (Miskolc, 1900. – Budimpešta, 1957.), jedan je od najznačajnijih mađarskih pjesnika 20. stoljeća. Više je puta boravio na istočnoj obali Jadrana. Godine 1925. iz Rijeke je kao novinar izvještavao za svoj list. Godine 1932. plovio je sa suprugom i kćeri iz Sušaka do Dubrovnika. Jeseni 1934. odmarao se u Opatiji. 1937. još je jednom otputovao u Dubrovnik, ovaj put sa sinom.
Korčula, to „čudesno lijepo mjesto” očaralo je pjesnika, stoga je na povratku tamo proveo nekoliko dana. Tada je napisao pjesmu Razgovor s morem, a uspomena na „staru Korčulu” pojavljuje se i u drugim njegovim pjesmama.