Sportom i kulturom bogata posezona

Iako posezonski, mjesec rujan u Korčuli obiluje s više različitih događaja i aktivnosti međunarodnog značaja.

Tako danas 6.rujna započinje Barokni festival koji pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH dr Iva Josipovića traje do 12.rujna. Vrhunske koncertne večeri u okružju impresivnih spomenika kulture otoka Korčule stvorili su jedinstvenu sinergiju zahvaljujući kojoj Korčulanski barokni festival slovi kao nezaobilazan kulturni događaj svjetske glazbene scene. Treće će festivalsko izdanje ugostiti najprestižnije svjetske i domaće ansamble i soliste, specijaliste za baroknu glazbu: Capella de Ministrers (Španjolska), Paolo Lopez (Italija), Antiphonus (Hrvatska), His Majestys Sagbutts & Cornetts (Velika Britanija), La Venexiana (Italija) i Hrvatski barokni ansambl, samo su neki od njih. Svečano otvorenje festivala bit će danas na trgu ispred katedrale Sv. Marka uz nastup korčulanskog KUD Moreška i Hrvatskog baroknog ansambla a slijedi nastup Capella de Ministrers (Španjolska) u katedrali Sv. Marka.
U nedjelju 7.rujna u crkvi sv.Roka u Lumbardi u 20 sati nastupa Krešimir Has, čembalo (Hrvatska) a u 21 sat u crkvi Sv.Nikole u Korčuli nastupaju Hrvatski barokni ansambl i naš proslavljeni Akademski zbor Ivan Goran Kovačić. Dan kasnije, u ponedjeljak 8.rujna u korčulanskoj crkvi sv.Mihovila nastupa Fred Jacobs iz Nizozemske a za utorak 9.rujna u 21 sat u crkvi Sv. Marka najavljeni su Hrvatski Barokni Ansambl i Laura Vadjon. U istom je prostoru u srijedu 10.rujna naš vokalni ansambl Antiphonus a u četvrtak 11.rujna u 21 sat izvođači su His Majestys Sagbutts & Cornetts iz Velike Britanije.

Festival završava u petak 12.rujna programom u 21 sat u crkvi sv.Marka uz nastup La Venexiana iz Italije. Palača Lešić Dimitri će 10 i 12 rujna upriličiti dvije humanitarne večere a sva prikupljena sredstva bit će dio donacije za Global Party dok će, akko se očekuje, navedena palača jednoj lokalnoj organizaciji dodijeliti dio prikupljenih sredstava. Inače, Global Party je jedna od najvećih privatnih VIP humanitarnih akcija koja povezuje svijet u plemenite svrhe.

Od 21. do 26.rujna u Korčuli se održava međunarodni projekt sestrinskih knjižnica. Domaćin je gradska knjižnica “Ivan Vidali“ koja ugošćuje 18 knjižnica iz europskih zemalja s kojima će gostovat u Dubrovniku a u Korčuli i svim mjestima s knjižnicama na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu organizirat će se radni sastanci i razmijeniti ideje među knjižničarima. Pred kraj mjeseca, 26.- 27.rujna, obilježava se 800 godina Statuta grada i otoka Korčule, koji je najstariji hrvatski zbornik prava a nakon ruske Pravde najstariji je kod Slavena.

Vrijedi naglasiti kako se uz brojne kulturne međunarodne priredbe održava i jedna sportska koju organizira Ustanova Športski objekti Korčula. Riječ je o seniorskom vaterpolo-turniru u bazenu Gojka Arnerija u Korčuli, gdje će se 20- 21.rujna natjecati reprezentacija Brazila, Spartak iz Volgograda, VK Jug CO Dubrovnik, VK Mornar BS Split, OVK Pošk– Split i VK Primorje EB– Rijeka.