STO GODINA TONKA KOMPARKA

U obiteljskoj kući Ante (Tonka) Komparka bilo je veselo u srijedu (13.07.2011.) poslijepodne jer je naš sugrađanin Ante obilježio svoj stoti rođendan! Šaljivo je odgovorio da se on ne sjeća toga 13. srpnja 1911. godine, ali se isto tako ne sjeća ni vrućina koje su ovih dana temperaturno veće nego prije stotinu godina.

Ni danas šjor Tonko (tako ga Korčulani zovu od milja) ne treba pomoć za se uspeti stepenicama do svoje kuće u blizini plivališta KPK, koji slavi 80 godina postojanja.

– Ajme meni, eto sam stariji i od KPK 20 godina, šaljivo nam otkriva dio svoje životne priče šjor Tonko. I dica su mi plivala, kći Marženka je bila dobra plivačica, a sin Ante vaterpolist KPK i to vratar. I unuci Andrija i Vlaho su sportaši, oni ne mogu skuterom di ja mogu svojim nogama i biciklom. Sada po vrućini ne pedalam, ne da mi supruga Ivka, koja je cijeli život vodila brigu o svima nama, priča Tonko, ona je prava Korčulanka (rođena Bernardi), onda sam i ja i mi svi s prezimenom Komparak stari Korčulani.

I zaista u Hrvatskoj etimologiji se pronalazi kraći tekst o podrijetlu prezimena Komparak gdje piše: „Prezime Komparak nalazimo vrlo rijetko u Hrvatskoj, a vjerojatno dolazi iz Korčule na istoimenom otoku“.

Eto, malo nas je al’ nas ima, zapjevao je Ante Tonko Komparak i namamio rodbinu, vršnjake, prijatelje i znance da u lijepo uređenom vrtu njegove rodne kuće pjesmom,vicevima i dobrom spizom nastave slavlje, koje je i najavio njegov sin specijalist medicine dr. Ante Komparak, kazavši: “U našoj se obitelji znalo ko je gazda i ko je odgovoran za zajednički život. Majku i oca se moralo slušati, zato smo i ostali obitelj koja je aktivno sudjelovala u radu cjelokupne zajednice, i obitelj koja je u vjeri podigla djecu i unuke.”

Uz mnoge čestitare, slavljeniku su uz poklon poželjeli zdravlje u nastavku drugog stoljeća njegovog života predsjednik Gradskog vijeća Korčule Lovro Krstulović i gradonačelnik Korčule Mirko Duhović.

Zanimljivo je spomenuti da se u ulici gdje živi stogodišnjak Ante Tonko Komparak nalaze još dvojica stanara kojima fali par godina da im Tonko može čestitati stoti rođendan.

Tonko dobro vidi i čuje, otvoren , bistar, vedar i razgovorljiv, kakav je bio i čitava života rekao nam je jednu filozofsku uzrečicu: “Od života nisam puno tražio,a sigurno sam mu puno dao”.

Bila su to drukčija vremena nego danas, a moji preci su doselili iz Zaostroga – priča Tonko Komparak, čiji su i djed i otac bili trgovci, prvenstveno mesari, koji su živo meso nabavljali na pazarima u Hercegovini, i odatle pješačenjem životinje dovodili do Tučepa, a odatle barkama do otoka Korčule. Dok su mu braća kasnije nastavila raditi kao brodograditelji, Tonko se nakon posla mesara bavio mnogim poslovima korisnim za obitelj i grad. Dugo je vremena radio i u veletrgovačkom poduzeću Gradina u Korčuli.

A nisi ispričo kako si vozi strankinje u kaiću, dobacio je susjed 95-godišnji Mile Telenta i 92-godišnji Marko Žuvela, koji su doprinijeli da se zajedničkim evociranjem uspomena ispriča i mlađima da ovaj događaj nije samo velika radost, nego još više ponos na roditelje koji nikad nisu mijenjali životna načela, isticali su njihove vjere i ljubavi u braku, koji bi trebali svima biti uzor. Ne samo kroz molitvu i vjeru nego, jednostavno, kroz čitav njihov život i njihovu veliku povezanost. A toga je nažalost danas sve manje.

Slavljeniku Anti Tonku Komparku poželjeli smo da i dalje svakome bude kum, jer na svakom koraku on svoje sugrađane pozdravlja Kume, pa tako se sada i slavi njegovo kumstvo, vjerojatno iz prezimena Komparak, čije članove Korčulani ponekad netočno oslovljavaju pa i pišu – Kumparak.

Tekst i snimak: Niko Perić