Strani turisti na humanitarnom zadatku

Korčula, 18. 10. 2012. Jutros je bio neuobičajeni svečani događaj u prostorijama Udruge roditelja djece s posebnim potrebama "MOJE SUNCE" iz Korčule, kada su gosti i predstavnici Club 3000 iz Francuske uručili predsjedniku Udruge Željku Nobilu novčani ček u iznosu od 2.745€ kao pomoć u radu udruge Moje sunce.


Leticija Lalle,
voditeljica dobrotvornog Kluba 3000 je upoznala svoje domaćine o karakteru njihovog rada, koji u grupama (od travnja do sredine listopada) ljetuju preko turističke agencije Proden tour u hotelu Orsan u Orebiću, i svaki četvrtak (danas zadnji put u ovoj godini) posjete “Moje Sunce” i upoznaju rad ove udruge koja brine o invalidnoj djeci.

– Ovaj program je zaživio prije 4 godine kad smo prihvatili inicijativu Stanke Kraljević (donedavno direktorica TZ Grada Korčule), Ivice Žaknić iz Žrnova (poznata u raznim humanitarnim aktivnostima), te Konoba Belin (Žrnovo) i udruge Moje Sunce. Mi dođemo brodicom iz Orebića, i zatim prije naše otočke panoramske šetnje posjetimo ovu udrugu kojoj smo ove godine uručili 2.745 eura.

– To je jedina agencija na području koliko ja znam da djeluje i na humanitarnom aspektu, zahvalnim je riječima kazao Željko Nobilo, za vrijeme primanja novčanog čeka, zahvalivši svim francuskim prijateljima koji su kroz ovu godinu Udruzi Moje Sunce pomogli ostvariti program brige o djeci s posebnim potrebama.

Između mnogih podataka gosti su saznali kako Moje Sunce provodi projekt asistenta u nastavi za djecu s teškoćama u kretanju.
– Imamo tri asistenta u nastavi za troje nepokretne djece, koja uz njihovu pomoć pohađaju redovno školsko obrazovanje. Isto tako za troje djece koja nisu u sustavu obrazovanja (trebali bi biti u specijalnim školama) uz pomoć Grada Korčule su na pola radnog vremena zaposlili učiteljicu koja tri puta tjedno održava nastavu u prostorijama Udruge Moje sunce. Iako skromnim sredstvima, razni donatori i humanitarne priredbe nam omoguće da možemo provoditi edukacijske radionice, kazao je Nobilo, spomenuvši kako su uz pomoć Županije ugradili i specijalni lift u OŠ Petra Kanavelića u Korčuli.

Duško Miojević iz Vele Luke, (predstavnik putničke agencije, aktivist u mnogim kulturno-zabavnim priredbama,klapski pjevač,turistički vodič) koji je bio i prevoditelj francusko-hrvatskog razgovora je kazao kako će danas provesti goste šetače do atraktivne Postrane u Žrnovu, nakon boravka na pijaci posjete i kuću Ante Curača, idu prema Defora da vide i južnu stranu otoka Korčule,z atim se taksijima vraćaju na žrnovski predio Brdo uz kratku šetnjicu prema Kočju. Nakon toga će se okupiti u Konobi Belin gdje im se kao i do sada nude lokalni specijaliteti, uz domaći pršut, kozji sir, pohovane tikvice i na daleko poznate Žrnovski makaruni.

Tekst i snimak: Niko Perić