Svečano obilježen Dan Grada Korčule

Korčula, 28. srpnja 2012. U povodu Dana grada Korčule i blagdana sv. Todora, korčulanskog nebeskog zaštitnika, danas je u kino dvorani Doma kulture održana svečana sjednica Gradskog vijeća
8_dan-grada_2012

Brojnim gostima i uzvanicima, među kojima su bili Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, potpredsjednici Hrvatskoga sabora Nenad Stazić i akademik Željko Rainer, ministar uprave Arsen Bauk, zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo, Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i njegov zamjenik Frano Skokandić, saborski zastupnici Mladen Marelić, Tatjana Šimac Bonačić, Don Ivan Grubišić, Jakša Baloević i Branko Bačić, predstavnici općina i gradova,u čije su ime čestitke uputili načelnik općine Blato Ivo Gavranić i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.
Uz njih su bili i župnik Korčule don Frano Kuraja, te predstavnice časnih sestara dominikanki iz Korčule.
Svi su oni čestitali Dan Grada Korčule poželjevši stalni napredak u životu Grada.

Lovro Krstulović, predsjednik Gradskog vijeća Korčule, otvorio je svečanu sjednicu, predložio dnevni red i pročitao poruke i slavljeničke čestitke uzvanika koji nisu mogli prisustvovati sjednici.

Gradonačelnik Korčule Mirko Duhović je upoznao skup o postignutim rezultatima Grada.

– Po popisu iz 2011. godine broj stanovnika u Korčuli i na otoku je manji nego prije deset godina, a to nije dobro, kazao je Duhović. Zato će i gradska uprava i županija morati uložiti dodatne napore da se mladi otočani nakon školovanja vrate i rade na rodnom otoku. Istaknuo je velike probleme u HTP Korčula, koji bilježe velike gubitke, ali se uz pomoć Vlade RH reprogramom pokušava spasiti. Spašeno je i brodogradilište LEDA.

– Naš je poslovni cilj zaštititi poljoprivrednu proizvodnju, kazao je gradonačelnik Korčule, obećavši pomoć na unapređenju PZ Pošip u Čari.
Grad pokušava u okviru svojih mogućnosti pomoći obrtništvu.

– Ja ovih dana dobivam i prijetnje i uvrede s njihove strane, a tko je u pravu pokazat će vrijeme.

Iznio je lošu prometnu povezanost otoka i grada s kopnom, izgradnja velike luke je u projektu.

Nabrojio je gradonačelnik i izgradnju dva najveća objekta u novijoj povijesti Korčule. To je zatvoreni plivački bazen i parkiralište s trgovačkim centrom gdje će se konačno riješiti najveći gradski problem u parkiranju, uz modernizaciju prometnica.

Najavio je rekonstrukciju gradskog Muzeja, sanaciju odlagališta smeća, izgradnju novog autobusnog kolodvora, odvodnju otpadnih voda, te projekte u kulturi, sportu i društvenom standardu.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je u svom obraćanju ukazao na vrijednosti Korčule i županije, ne samo u turizmu, iako je kritičkim tonom ukazao na stanje HTP Korčula. Hrvatska Vlada će kao većinski vlasnik učiniti sve da hotelska kuća ozdravi, ali ne način da joj Vlada i agencija osiguravaju financijska sredstva kao pomoć za otvaranje hotela na početku  sezone. To je za Korčulu ponižavajuće, i to će se prekinuti, jer i Korčula i istoimeno hotelsko poduzeće moraju znati da se ovakve vrijednosti ne nude jeftino, ako ih traže turisti veće platežne moći.

Za Pelješki most je Milanović ponovio više puta izgovorenu konstataciju, da se iz fondova EU može dobiti novac, jer to je opet naš novac, koji će se uplaćivati u proračun EU u iznosu od oko pola milijarde eura godišnje. Hrvatska može dobiti natrag više od milijardu eura ukoliko ima dobre i prihvatljive projekte.

Nakon čestitki i pozdravnih govora, svoju glazbenu točku izvela je Marije Žanetić na violini uz klavirsku pratnju Gorana Miloševića. Svojim je muziciranjem pokazala stečeno znanje iz osnovne glazbene škole Korčula, pri Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, gdje završava srednje obrazovanje kao najbolja učenica.

Svojim glazbenim pozdravom i čestitkama za dan grada  pridružio se i puhački orkestar KUD Moreška iz Korčule, sa svojim  dirigentom prof. Alenom Krajančićem.

Uz veliki aplauz publika je pozdravila i čestitala dr.sc. Aleni Fazinić iz Korčule na dodijeljenom javnom priznanju Grada Korčule Nagrada za životno djelo. Kako je na svečanosti kazano, Alena Fazinić je rođena je u Kraljevu. Gimnaziju je završila u Zagrebu, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1965. godine povijest umjetnosti. Magistrirala je 1969.s temom Stambena izgradnja Korčule od 14.do16 stoljeća, a doktorirala 1984. na temu Izgradnja grada Korčule od početka 16.do početka 20. stoljeća. Sav radni vijek od 1965. do umirovljenja 2000. godine radila je u Gradskome muzeju u Korčuli, najprije kao kustosica, a od 1976. kao ravnateljica ustanove. Zvanje muzejske savjetnice stekla je 1985.
Alena Fazinić je i vanjska suradnica Instituta za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Pohađala je šestomjesečnu specijalizaciju konzervacije i restauracije spomenika i povijesnih cjelina u Međunarodnom centru u Rimu. Posvetila se i proučavanju spomeničke i arhivske građe grada i otoka Korčule te o tome objavila niz stručnih i znanstvenih radova i članaka. Sudjelovala je na mnogim znanstvenim skupovima. Pokrenula je znanstveno-stručni muzejski časopis Godišnjak grada Korčule i do danas uredila dvanaest brojeva tog časopisa. Suradnica je u izdanjima Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“.
Od 1993. do 2001. bila je članica Poglavarstva grada Korčule za područje kulture (volonterski rad) i Odbora za nazive ulica i trgova u gradu Korčuli.

Zatim je Nikša Fabris, predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Korčule, pročitao i uručio plakete najboljim korčulanskim sportašima i ekipama u prošloj 2011.godini.

Za uspješnog sportskog djelatnika Grada Korčule je proglašena Adriana Barčić,prof. kineziologije, koja stalno živi u Korčuli, gdje je za počela svoju profesionalnu karijeru kao honorarna trenerica plivača KPK, da bi od 2005.bila stalno zaposlena u tom klubu. Tijekom prošle godine njezini su plivači osvojili preko 300 odličja.

Za perspektivne sportaše proglašeni su kadeti malonogometnog kluba Sveti Antun koji su lani u južnoj skupini Hrvatskog prvenstva osvojili prvo mjesto, a potom su na turniru pobjednika grupa između najjačih klubova bili šesti. Uz trenera Nikšu Skokandića taj su uspjeh ostvarili: Frano Šeparović, Nikola Biliš, Mate Botica,Frano Jurjević, Joško Skokandić, Roko Tarle, David Jurić, Vlaho Stanišić, Pero Martinović, Mirko Šerek, Mario Bosnić, Ivan Radojković i Mario Stojan.

Za najbolju žensku ekipu proglašene su plivačice KPK,koje su na „B“ prvenstvima Hrvatske u Rijeci i Crikvenici postale osvajačice prvog mjesta. U sezoni 2011.godine su svome klubu s mnogih prvenstava donijele 122 odličja. To su plivačice: Jasna Peručić, Dora Tešić, Ivana Vilović, Karla Juriček, Emanuela Rađa, Sanja Klisura, Mirna Stipanović, Zrinka Stipanović, Andrea Bakarić, Elisa Fabris, Matea Vojinović, Katarina Kaštelan, Antonela Skokandić, Tihana Slavić, Ana Granić, Ena Depolo, Tesa Jurjević i Zrinka Fabris.

Za najbolju sportašicu proglašena je Jasna Peručić,koja je za svoj KPK u prošloj godini osvojila dvadeset medalja na državnim „B“ prvenstvima Hrvatske, gdje se ističe najvrjedniji rezultat po tablicama Hrvatskog plivačkog saveza u disciplini 50 m slobodno. Njezine je sposobnosti koristio i PK „Jug“ na prvenstvu Hrvatske u Zagrebu, gdje su joj mnogi stručnjaci predvidjeli visoke plivačke mogućnosti.

Najbolji sportaš Grada Korčule u 2011.godini je Dinko Šegedin, koji je kao član Taekwondo kluba Forteca imao deset pozitivno natjecateljskih aktivnosti. U svojoj je težinskoj kategoriji seniora šest puta osvajao zlato. Osim u borbama discipline tehnike Dinko je osvojio i srebro, plus tri puta je bio proglašen najboljim natjecateljem raznih turnira. Sukladno uspjehu na Državnom prvenstvu Dinko Šegedin je od Hrvatskog olimpijskog odbora kategoriziran kao Vrhunski sportaš Hrvatske.

/Tekst i snimak: Niko Perić/