Svečano otvoren korčulanski natkriveni bazen “Gojko Arneri”

Korčula, 22. rujna 2012. Danas je u Korčuli svečano otvoren novi gradski bazen. Bacivši vaterpolsku loptu dr. Livio Balarin, predsjednik Udruge Korčula Pool simbolično je otvorio bazen. Nakon svečanosti otvaranja počeo je dvodnevni vaterpolski turnir "Korčula 2012" na kojem sudjeluju vaterpolo klubovi Jug, Mladost, Pošk i Primorje.

U Korčuli je danas uz prigodnu svečanost otvoren natkriveni plivački bazen “Gojko Arneri”. Bazen je otvorio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, a prigodnoj svečanosti nazočili su i župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i gradonačnelnik Korčule Mirko Duhović.

Korčulani su zatvoeni plivački bazen čekali više od 30 godina, još otkako je 1978. godine Vaterpolski klub KPK osvojio Kup europskih pobjednika kupova.

Radovi na izgradnji počeli su krajem 2009. godine, a bazen je veličine 33×25 metara i u potpunosti odgovara standardima natjecanja u malim bazenima, dok na tribine može stati 400 gledatelja.

Vrijednost radova je 40 milijuna kuna.

Tri godine je trajala izgradnja zatvorenog bazena u Korčuli. Počela je 9. srpnja 2009. godine, a završila je prije mjesec dana. U njegovu izgradnju uloženo je 40 milijuna kuna od čega je 27 milijuna osigurala Vlada RH, 4 milijuna Dubrovačko-neretvanska županija, a 9 milijuna Grad Korčula.

– Sanjali smo ovo tolike godine i evo ga, imamo zatvoreni bazen – kazao je dr. Livio Balarin, jedan od najstariji Kapekaša, inače predsjednik Udruge Korčula Pool, koja je inicirala izgradnju bazena. Balarin je otvorio bazen simboličnim bacanjem vaterpolske lopte.

Svečanom otvaranju 33 metarskog bazena koji će nositi ime ‘Gojko Arneri‘, po legendarnom plivaču i vaterpolisti Korčulanskog plivačkog kluba nazočili su brojni uglednici iz političkog i sportskog života Lijepe naše. Uz Balarina na otvaranju su govorili gradonačelnik Korčule Mirko Duhović, župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta. Bili su tu Ratko Rudić, Petar Skansi, Andro Depolo, Mario Todorović…

U prvoj povijesnoj vaterpolskoj utakmici odigranoj u novoizgrađemnom zatvorenom bazenu u Korčuli hrvatski prvak, Jug Croatia osiguranje je očekivano pobijedio splitski Mornar Brodospas sa 16:7, baš kao što je hrvatski doprvak, riječko Primorja EB bilo 15:6 uspješnije od zagrebačke Mladosti.
Ostat će zabilježeno kako je prvi pogodak u bazenu ‘Gojko Arneri’ postigao Jugov kapetan Miho Bošković.

Ove nedjelje prvo se u 17.30 sati igra utakmica za treće mjesto između Mornara i Mladosti, a u 19 sati počinje finale, prvi veliki ogled Jugaša i Primorjaša ove sezone, koji će nakon turnira na Korčuli voditi borbu za tri velika ovogodišnja trofeja, pobjednika Kupa Hrvatske, Jadranske lige te prvaka Hrvatske (Riječani su odustali od nastupa u europskoj Ligi prvaka u kojoj će hrvatski vaterpolo predstavljati samo Jugaši).

/Tekst: T. Vlašić, preuzeto iz SD/