“Svijetleći grad” na pozornici HNK Zajca

Muzičkom farsom zatočenika apsurda "Svijetleći grad" sezonu nastavlja opera HNK Ivana plemenitog Zajca. Premijera je ove subote, a osim publike u kazalištu, pratiti je mogu i gledatelji HRT-a 3. Libreto za ovu predstavu napisao je Petar Šegedin.

Predstava Svijetleći grad nastala je u koprodukciji riječkog kazališta s Kulturom promjeneStudentskog centra u Zagrebu i Glazbenom tribinom Opatija koja obilježava pedesetu obljetnicu. Ujedno se obilježava i stota obljetnica rođenja hrvatskoga skladatelja Ive Lhotke-Kalinskog koji je jednočinku skladao prema libretu Petra Šegedina. Svečana izvedba u subotu 9. studenoga bit će operni debi redateljice Saše Broz, izvedbom će ravnati Nada Matošević Orešković, a izravni prijenos premijere bit će na 3. programu Hrvatske televizije.

Svijetleći grad praizveden je 1967. u Zagrebu, a autor Lhotka-Kalinski rekao je tada da opera onoga vremena mora potražiti govor drugačiji od onog koji se susreće u konvencionalnom opernom repertoaru. Poticaje je nalazio kod Becketta, Kafke i Ionesca, pa je stoga i posegnuo za Šegedinovim tekstom zbog sličnih razmišljanja.

U predstavi sudjeluju pjevači Robert Kolar, Sergej Kiselev, Nataša Antoniazzo, Voljen Grbac, Vanja Zelčić, Martin Marić/Davor Lešić, Nenad Vukelić, Marijan Padavić te članovi Baleta. Scenografiju potpisuje Borna Šercar, kostime Manuela Paladin Šabanović, koreograf je Ronald Savković, a oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak.

Tekst: Tatjana Sandalj / Boris Kanazir