Tko je i zašto nametnuo prijevremene izbore za Gradsko vijeće u Gradu Korčuli?

Priopćenje za javnost Gradonačelnik Mirko Duhović iznosi svoju ocjenu događanja koji su doveli do raspuštanja Gradskog vijeća Grada Korčule i raspisivanja prijevremenih izbora za članove Gradskog vijeća Grada Korčule

Na lokalnim izborima u svibnju 2009. godine, najviše mjesta u Gradskom vijeću dobila je zajednička lista SDP-HNS, s ukupno 6 vijećnika. Desni blok sačinjavali su HDZ (3), HSS (2), HSLS (1) i HSP (1), a u „sredini“ se pozicionirala Nezavisna lista Korčulanska liga (2 vijećnika).

Korčulanska liga odbila je ponuđenu koaliciju sa SDP-HNS-om, ali je podržala konstituiranje Gradskog Vijeća na čelu sa SDP-ovom predsjednikom dr. Lovrom Krstulovićem.

Predsjednik GV-a Lovro Krstulović i vijećnici iz SDP-HNS-a ulagali su velike napore da vijeće funkcionira sa njihovih 6 glasova i mnoge su odluke donijete konsenzusom svih vijećnika. Najvažnije odluke koje sam predlagao kao Gradonačelnik, međutim, nije bilo moguće donijeti, a posebno one koje bi unaprijedile rad gradske uprave. U tim slučajevima vijećnici koalicije SDP-HNS-a i ja ostajali smo u manjini, a moja opozicija u vijeću je po svaku cijenu, izmjenama Statuta gradskih ustanova, inzistirala na smanjenju Gradonačelnikovih zakonskih ovlaštenja u njima.

Kriza u našim odnosima kulminirala je u postupku donošenja Proračuna Grada Korčule za 2011. godinu. Mnogi građani nažalost nisu znali, da je usred 2010. godine Vlada Jadranke Kosor, primjenom izmjene Zakona o porezu na dohodak (1.7.2010.) umanjila prihode općina i gradova, tako da je i Korčula, temeljem istog Zakona, ostala bez značajnog prihoda za potrebe Grada (preko 600.000 kuna u 2010.godini). Procjenjujemo da će po ovom osnovu iz našeg izvornog Proračuna za 2011. godinu Vlada RH „odnijeti“ u Zagreb najmanje 1,300.000 kuna. Donošenje gradskog Proračuna sa evidentno smanjenim očekivanim prihodima, moralo se je dobro pripremiti i dogovoriti.
Jedno od mogućih rješenja bilo je povećanje komunalnih pristojbi za sve građane, a druga opcija bila je povećanje prireza na dohodak zaposlenih građana, sa sadašnjih 6% na 10%. Po ovom drugom prijedlogu bi prirez na dohodak zaposlenika koji primaju plaću 3.000 kuna trebao porasti za 7 kuna mjesečno, a onima koji primaju 4.000 kuna – za 12 kuna. Smatrao sam da je u socijalnom smislu ovo bilo prihvatljivije nego građane opteretiti višim cijenama komunalija, kao što su to predlagali neki od vijećnika. Veći dio problema na prihodovnoj strani Proračuna trebalo je ionako pokriti efikasnijim gospodarenjem gradskih prostora, povećanoj naplati dospjelih potraživanja i sl.

U vrijeme pred donošenje Proračuna, uvažavajući sastav GV-a, pokušao sam obaviti razgovore sa svim političkim strankama koje participiraju u GV. Korčulanska liga javno je odbila razgovor, HDZ nije došao na razgovor, HSP se opredijelio za stav većine (pa kakav god on bio), HSLS je bio na razgovoru ne iznoseći ni jedan amandman, a HSS je kao svoj uvjet za podržavanje Proračuna predložio 4 amandmana, koje sam prihvatio i ugradio u konačni prijedlog.

Pred samu sjednicu Vijeća postalo je jasno da postoji politička odluka i dogovor desnog bloka i KL-a da se prijedlog Proračuna odbije, a Gradsko vijeće raspusti. Vijećnici HSS-a obavijestili su me da su iz Dubrovnika i Zagreba dobili naputak da ne glasuju za Proračun! Tako je Gradsko vijeće Korčule postalo žrtvom bezobzirnih stranačkih interesa na županijskoj i državnoj razini, a na štetu i suprotno temeljnim interesima građana Korčule. Nakon što Proračun nije prošao, uslijedio je još jedan pokušaj vijećnika koalicije SDP-HNS da se šteta za Grad, gradske ustanove i partnere grada koliko-toliko umanji donošenjem Odluke o privremenom financiranju. Na sam zadnji dan stare godine, 31.12.2010., Predsjednik GV-a zakazao je sjednicu Gradskog vijeća, koja se zbog bojkota vijećnika desnog bloka i KL-a, nije održala. Bio je to početak procedure, ponovno i javno naglašavam – nepotrebnih i skupih prijevremenih izbora za članove Gradskog vijeća Grada Korčule.

A što se zapravo dogodilo?

Vijećnička većina (desni blok + vijećnici KL-a, ukupno 9 vijećnika) mogla je bez raspuštanja Vijeća i maltretiranja građana ovim novim i nepotrebnim izborima, izvršiti smjenu u Gradskom vijeću i njegovim radnim tijelima. Oni to nisu uradili jer, ispostavilo se, za takav čin nisu imali hrabrosti. Jer, da su to učinili, pokazali bi da su spremni preuzeti odgovornost i zasukati rukave. Umjesto toga odlučili su se za izazivanje kaotične situacije u Gradu, što je standardna HDZ-ova praksa u svim mjestima u kojima nemaju izvršnu vlast. Vijeće je raspušteno, Vlada je nakon mjesec dana odugovlačenja imenovala svog Povjerenika, raspisani su prijevremeni izbori za članove Gradskog vijeća, gomilaju se novi nepredviđeni troškovi, maltretiraju građani -a ja, Gradonačelnik Korčule, postavljam jednostavno pitanje svima njima – zašto?

Tvrdnje kako je to bio pokušaj rušenja mene kao Gradonačelnika, su lažno prikazivanje događanja, jer svi oni dobro znaju ili bi trebali znati, da izbor Gradonačelnika, sukladno važećoj zakonskoj regulativi, nema ama baš nikakve veze s izborima za Gradsko vijeće. Ja sam za gradonačelnika Grada Korčule izabran na neposrednim izborima i jedino me građani, a ne HDZ i njihovi „sateliti“ ili npr. Korčulanska liga, mogu smijeniti. Možda su mislili da će ovim pritiskom iznuditi moje povlačenje s mjesta gradonačelnika? Međutim, morali su znati da se ja nisam povlačio ni u znatno težim situacijama, te su ovo bila samo njihova nerealna očekivanja.

Optužuju me za loše rezultate našeg rada!? Puno puta sam kazao, a to ponavljam i sada, da ću uvijek rado i javno uspoređivati svoje djelovanje i rezultate, u svakom mandatu pojedinačno, s dva mandata  HDZ-ove uprave u ovom Gradu.

Kao jednu od primjedbi, navode da su sa mnom teško surađivali i da se zbog toga neke stvari u Gradu nisu ostvarile? Sve to odbacujem i ocjenjujem kao podmetanja i neistine. Prava istina je da se gospodarstvo Korčule urušilo zbog štetnih i pogrešnih odluka HDZ-ovih Vlada u svim ovim godinama njihove stihijske i neodgovorne vladavine. Ovdje ću podsjetiti građane na samo dva primjera čije neadekvatno i nepravovremeno rješavanje dovodi gospodarstvo Grada Korčule u teško stanje i onemogućava gospodarski razvitak.
Kriva, štetna i nedovršena pretvorba i privatizacija brodogradilišta „Inkobrod“ provode se godinama, a stečajni postupak te tvrtke koji trajei punih 14 godina još uvijek ne riješen. A zašto? Država ne reagira jer se očito još nisu uklopili svi interesi podobnih partnera u procesu.
Drugi primjer je katastrofalno upravljanje tvrtkom HTP Korčula. Ta tvrtka je u većinskom državnom vlasništvu i svake godine sve dublji tone u gubitke. Nadzorni odbor HTP Korčula je više godina političko tijelo HDZ-ovih „stručnjaka“, koji za ugodnu naknadu od 3.000,00 kn mjesečno, kasno ili nikako ne donose potrebne odluke za boljitak poduzeća. Pogubne rezultate njihovog rada u vođenju tvrtke vidi cijeli grad, a posebno bolno osjećaju zaposlenici. Jasno je da je lopticu vlastite odgovornosti i nečiste savjesti najlakše prebaciti na lokalnu razinu i iznositi neistine kako Grad ništa ne čini za HTP Korčulu. Pozivam stoga da se javno navedu propusti lokalnih vlasti i mene kao Gradonačelnika u tim postupcima. Odgovorno tvrdim da smo u svim dosadašnjim procesima vezanim za iznalaženje rješenja problema HTP-a uvijek nastojali biti aktivni partneri. Nažalost, država, kao većinski vlasnik, rijetko je uvažavala naše stavove i prijedloge!

Aktualna centralistička politika sadašnje Vlade dovela je većinu gradova i općina na rub financijskog kolapsa. Nameću nam se sve veće obveze i dužnosti, a potrebna financijska potpora za njihovo izvršenje izostaje. Sve veći dio naših poreznih prihoda odlazi u Zagreb, a mi smo primorani u taj isti Zagreb ići „prositi“ vlastite mrvice… SDP se s ovim neće miriti, novci i ovlasti se moraju vraćati gradovima i općinama i njihovim građanima. Mi smo protiv ovakve centralizacije i prosjačenja u Zagrebu i stalno ukazujemo na neodrživost sustava koji počiva na moći i milosti visokopozicioniranih gubernatora.

O mom odnosu i suradnji s vijećnicima svih stranaka najbolje  govori moj odnos s Vjeranom Filippijem iz Korčulanske lige. Njemu, koji mi je bio izravni suparnik na izborima i nije prihvatio ponuđenu koaliciju s SDP-om, sam i pored toga ukazao povjerenje kao najbližim suradnicima. Kako je njegova firma specijalizirana za financijsko posredovanje, u najboljoj vjeri, dao sam mu pismeno ovlaštenje da u ime Grada u Hrvatskoj i svijetu kontaktira moguće ulagače u HTP Korčula i zastupa interese Grada. O rezultatima svojih aktivnosti nažalost nije nikada izvijestio, pa se nameće zaključak da ih nije ni bilo.

Ovom prigodom želim nešto reći i o najvećem projektu koji je u realizaciji, o našem bazenu. Ističem svoje zadovoljstvo dosadašnjim tijekom realizacije ovog značajnog projekta. Pedeset godina korčulanski vaterpolisti, plivačice i plivači sanjaju ovaj bazen. Prošlih dana se išlo polu-anonimnim pismima protiv bazena. Zašto? Samo zato što u njegovoj realizaciji SDP-e i ja imamo najznačajniju ulogu. Zamislite, oni žele da se sada zaustavi izgradnja, a da se na dnu bazenske školjke igra mali nogomet!? Što na to reći? SDP i HNS Korčule i ja kao gradonačelnik bazen smatramo prvenstveno razvojnim objektom, podržavamo ga i danas dok se gradi, a podržavat ćemo ga i sutra kad se u njemu bude plivalo. Zahvaljujem se svima koji su se na bilo koji način uključili u realizaciju ovog projekta.

Stoga pozivam sve građane Korčule, posebno esdepeovce i naše simpatizere, da na ovim prijevremenim izborima, daju glas za SDP-HNS-ovu listu odgovornih ljudi, koja je  i u proteklim događanjima dosljedno pokazala kako poštuje i respektira svoje građane i njihove interese. S njima zajedno, kao Gradonačelnik, moći ću u sljedećim godinama realizirati zacrtane projekte i učiniti daleko više za prosperitet i napredak Korčule.

Gradonačelnik:
Mirko Duhović

U Korčuli, 6. ožujka 2011. godine