U Domu za starije osobe u Korčuli obilježen njihov dan

Danas je (utorak,1.listopada 2013) u Domu za starije i nemoćne osobe u Korčuli svečano obilježen Međunarodni dan starijih osoba, kojima je u ime Grada Korčule čestitao gradonačelnik Vinko Kapelina i referentica za društvene djelatnosti Katarina Vojvodić Zupet.

Predstavnici Grada Korčule su sve štićenike i osoblje počastili povećom tortom,slatkišima i s nekoliko kutija društvenih igara za animaciju starijih osoba. Obraćajući se svima prisutnima, u ime Doma (gdje boravi 42 starije osobe, uz prosjek 84 godine života, većinom žene) je zahvalila socijalna radnica Delfa Hodnik, dodavši da su Međunarodni dan starijih osoba proglasili Ujedinjeni narodi 1990.godine kako bi potakli zemlje svijeta da omoguće uključivanje starijih osoba u društvo prema njihovim intelektualnim i fizičkim mogućnostima. Željeli su na taj način pokazati da su starije osobe važni članovi svakog društva.

Stariji ljudi posjeduju životnu mudrost, kaže socijalna radnica, dobro se zaustaviti s njima, slušati ih i obogatiti se duhom koji posjeduju. To se vidjelo i kroz prigodni program uz duo SOL (harmonika i gitara, Ante Petković i Dražen Burazer), s kojima su se štićenici oraspoložili, bilo je viceva i pjesme, pokretni su i plesali, pokazavši da im je potrebna pažnja i lijepa riječ, da osjete da su voljeni te da je nekome stalo do njih.

Nažalost, upitno je komentirala jedna štićenica, da ih osim predstavnika gradske uprave, nisu posjetili iz udruženja umirovljenika, niti iz omladine. Nakon dijela programa,druženje je nastavljeno do ručka uz glazbu i čašćenje gdje su poneki štićenici evocirali uspomene na vrijeme kad su radno bili korisni obitelji i društvu, raspitivali su se o stanju na otoku i gradu, pitali za osobe iz njihovog druženja.

U Domu smo zatekli i bračni par Cibilić iz Dube Trpanjske, koji su odlučili zadnje godine života provesti u Korčuli. Ante Cibilić je godinama bio na koči zadruge iz Lovišta, lovili svake vrste ribe oko Lastova i Palagruže i nostalgično je potvrdio da nema ni ribe ni stanovnika u Dubi, iako je primjetno da neki iseljenici obnavljaju kuće ili grade nove uz obalu. Ali to nije život koji je potreban Pelješcu.

Tekst i snimak : Niko  Perić