U Gradu Korčuli proradila nova automatska meteorološka stanica

Korčula je dobila jednu od najkvalitetnijih automatskih meteoroloških stanica, američke je prozvodnje Davis. Omogučeno je očitavanje temperature, vlažnosti zraka, tlaka zraka, smjera i jačine vjetra, količine kiše, UV zračenja i sunčeve aktivnosti na području grada Korčule.

Još daleke 1946 godine u Korčuli je postavljena prva meteorološka postaja. U kontinuitetu do danas nije prestala sa radom. Mijenjalo se više motritelja, kao i pozicija motriteljskih stanica.Uvijek  i do danas, ostala je u predjelu Sv.Nikole ,točnije  u ulici Cvjetno naselje.

Zahvaljujuči današnjem Gradonačelniku Vinku Kapelini,koji je prepoznao predloženo, te  sagledao ogromne mogučnost koje  daje rođena ideja,danas je naš Grad Korčula,cijela Hrvatska i na kraju čitav  svit, bogatiji za izvješća  o meteorologiji iz grada Korčule.

Na dan 03.11.2013 god. proradila je jedna od najkvalitetnijih automatskih meteoroloških stanica,američke je prozvodnje Davis.

Sa ove stanice preko web preglednika na adresi;

http://pljusak.com/meteo.php?stanica=korcula ili na stranici

http://www.weatherlink.com/user/toncigatti/ kao i na

http://www.korcula.net/weather/tgweather.htm može se očitati;

>temperatura

>vlažnost zraka

>tlak zraka

>smjer i jačinu vjetra

>kiša i količina

>UV zračenje

>sunčeva aktivnost

Bazna stanica  još se  može nadograditi sa nekoliko senzora,koji upareni sa već postoječim, mogu dati dodatne mogučnosti očitavanja; vlažnos zemlje, temperaturu tla, temperaturu mora itd.

Pored grada Korčula,pomogli su u realizaciji  završetka radova, „Leda d.o.o.“ iz Korčule, Ivan Grbin,Joško Gatti i na kraju  moja malenkost. Na ovome se  nije stalo,tako da će za par dana sa iste lokacije proraditi i web kamera in live pa će  se pored meteorologije,Korčulu moći pratiti u živo na ovim stranicama i još nekim dodatnim.

Smatram da je izlazak iz „medijske blokade Korčule“ na ovaj način na pravom putu.

„Ima još puno lipih stvari….ma ih nesmin  reč !!“

Tonči Gatti