U Korčuli obilježen Međunarodni dan muzeja

Korčula, 20. svibnja 2013. Obilježavajući Međunarodni dana muzeja - 18. svibnja, programom Baštinske radionice-Muzejski predmeti pričaju svoju priču, Gradski muzej Korčula je u subotu poslijepodne okupio veliki broj štovatelja muzejskih zbirki.

.
.

Ravnateljica muzeja Marija Hajdić je uvodno napomenula da je ovo manifestacija Hrvatskog muzejskog društva – Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Muzejske pričalice, u kojoj je Gradski muzej Korčule potaknuo posjetitelje na istraživanje izloženih muzejskih zbirki.

Kroz ovu pažljivo  smišljenu edukativnu akciju, posjetitelji su dobili i prigodne brošure sa tekstovima i slikama, koje je izradila autorica programa, kustos muzeja Sani Sardelić, u kojima je bilo osam pitalica kroz priče o predmetima iz brodograđevne, kamenoklesarske i etnografske zbirke, gdje se je trebalo otkriti koji se to predmeti kriju u pričama. Bili su tu stari nazivi, kao: kanižela (kanal za otpadne vode), lukjenar (svijećnjak od srebra), muškadur (drvena kutija omotana mrežom u kojoj se čuvala i od muha štitila hrana), vela pila(alat drvene brodogradnje), skaldalet (grijač postelje), schiavone (stari mač), smuk (nekadašnji kamenoklesarski alat) te zimbil (pletena vreća).

Po općoj ocjeni, ovaj je program bio interesantan i starijoj i mlađoj populaciji. Mladi su bili i sudionici prigodnog programa u kojem su nastupili učenici šestih razreda OŠ Petra Kanavelića i polaznici njihove Osnovne glazbene škole iz Korčule.

Prigodno je postavljena izložba fotografija „Praznina Mnoštvo Apsurd“ učenika 3. i 4. razreda gimnazije iz Srednje škole Petra Šegedina, kao i slušatelji predmeta Kulturno povijesna baština grada i otoka Korčule.

Ostvarenje programa omogućilo je Ministarstvo kulture RH. Mnogi su posjetitelji, ne znajući točno oblik predmeta iz pitalica, dobili potrebne informacije od zaposlenika muzeja. Tu je bio i tajanstveni zimbil, kojega je poklonio Vladimir Depolo uz objašnjenje kako je ta pletena vreća od palme iz Egipta služila brodograditeljima za prenošenju manjih komada drva za sanaciju manjih oštećenja leuta u plovidbi. Vladimirov je nono imao u Korčuli svoje brodogradilište, ali i mali škver u Egiptu, odakle je ta višestoljetna vreća i dospjela u Korčulu.

Tekst i snimak: Niko Perić