U Korčuli obilježeno deset godina borbe protiv malignih bolesti

U nedjelju,25.studeni 2012. godine, u hotelu korčula u Korčuli održana Svečana godišnja skupština Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet. Za novu predsjednicu Lige protiv raka izabrana je dr. Nadija Franulović-Golja iz bolnice Kalos u Veloj Luci.

Uz nazočnost članova i aktivista Lige, predsjednik dr. Ante Komparak podsjetio je kako su prije deset godina osnovali Ligu, čiji je uloga bila i ostala borba protiv malignih bolesti na području djelovanja (otoci Korčula, Lastovo i Mljet, te poluotok Pelješac).

Prije radnog dijela održana je svečanost uručivanja zahvalnica dugogodišnjim aktivisticama Danki Skokandić (Korčula) i Mladenki Marinković (Orebić), za sav trud. ljubav i nadahnuća koja su poklonili u radu Lige.
– One su duša, a mi smo tijelo, prokomentirao je dr. Komparak.

Svečani dio je popraćen i pjesmom korčulanskih ženskih klapa Tiramol i Škerac. Pročitana je i čestitka u kojoj predsjednik Hrvatske lige protiv raka doc. dr. sc. Damir Eljuga, dr. med. im je poručio da budu ponosni što su u ovom desetljeću imali vrlo vrijednih preventivnih akcija s ciljem poboljšanja onkološke zaštite na otocima koji su svrstali ovu Ligu među najboljima u Hrvatskoj. Među nazočnima čestitku je uputila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Ankica Đono Boban, kao i  izaslanik predsjedništva Hrvatske lige za borbu protiv raka doc. dr. sc. Marko Margaritoni.

U svom obraćanju dr. Margaritoni spomenuo je  svog oca prim. dr. Marka Margaritoni (1926-2007) iz Dubrovnika i doajena Lige akademika dr. Iva Padovana (1922-2019) iz Blata na Korčuli, koji su bili među osnivačima Hrvatske lige protiv raka osnovane 1966 g.

Ponosimo se njihovim radom, jer ste i vi u Korčuli i mi u Dubrovniku postigli velike rezultate u borbi protiv ove bolesti, rekao je Marko Margaritoni, pohvalivši jubilej otočke Lige, koju osjećaju i prate liječnici, tako da je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji rak grlića maternice sveden na minimum, dok je smrtnost žena od raka dojke dva puta manja od prosjeka Hrvatske.
Skupa smo jači, mi zdravstveni radnici i vi volonteri, imamo još puno posla, ali rezultati se vide, zaključio je dr. Margaritoni.

U radnom dijelu su se čuli podaci aktivistica iz svih ogranaka (osim Korčule, s zajedničkim upozoravajućim pitanjem – Zašto Korčule nema ?) gdje su bili redoviti preventivni pregledi, prodaja ručnih radova, humanitarne priredbe, i s dobivenim novcem se pomaže potrebitima.

– Skupa ocijenimo željene rezultate! – pozvao je nazočne predsjednik Lige dr. Ante Komparak ,iznijevši i podatke o radu, spomenuvši kako je stopa oboljenja i umiranja od malignih bolesti u porastu, dok je na području djelovanja Lige (otoci Korčula, Mljet i Lastovo, te poluotok Pelješac) najveći dio posla bila prevencija, dijagnostika i liječenje.
– Nabavljeni su i najpotrebniji aparati u Domovima zdravlja, i uklonili tehničke prepreke rane dijagnostike malignih bolesti, ali pravog uspjeha neće biti ako činjenicama ne pogledamo u oči i shvatimo značenje preventivnih pregleda, naglasio je dr.Komparak.

Zato je Liga svih ovih godina organizirala besplatne kliničke preglede na ovom području, i pomagala mnoge potrebe izvan Korčule.

Izvješće o financijskom poslovanju podnio je Anto Mrgudić iz Orebića, s podatkom da su u razdoblju od 2003. do kraja 2011. godine ukupni primici bili 2.964.000 kn, utrošeno je 2.861.000 kn, s ukupnim saldom 102.000 kuna.  U prošloj su godini donacijama općina, pravnih osoba i iseljenika iz Australije primili 445.000 kn, najviše se potrošilo na dohodak angažiranim liječnicima 107.000 kn, te doprinosi i porez na dohodak i nabavku medicinske opreme 436.000 kn.

– Trebamo podršku,Vaše ruke, slobodno vrijeme i suosjećajnost da liječimo maligne bolesti, ne samo u bolnici, već i na ulici, u obitelji i u zajednici obaviještenih, brižnih i odgovornih ljudi, bila je zajednička poruka Lige.

Nakon svojih 10 godina rada u Ligi na mjestu predsjednika,  dr. Ante Komparak zahvalio je svima volonterima na velikodušnom i plemenitom humanitarnom radu.

Za novu predsjednicu Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Mljet i Lastovo, izabrana je dr. Nadija Franulović-Golja iz bolnice Kalos u Veloj Luci.

Njezin su zamjenici: dosadašnji predsjednik dr. Ante Komparak iz Korčule i Niko Violić iz Orebića. Blagajničke će poslove vršiti Marina Nadilo iz Korčule, dok će tajnik biti izabran naknadno.

Tekst i snimak: Niko Perić