U Korčuli održano predavanje o ADHD-u

Proteklog vikenda, u Domu kulture u Korčuli, u organizaciji udruge Kap u moru održano je predavanje na temu: ADHD – poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću, kako prepoznati, podizati i podučavati dijete s ADHD-om. Gost predavač bila je dr. sc. Snježana Sekušak-Galešev, profesorica s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, odsjek za inkluzivnu edukaciju i rehabilitaciju.

Prof. Snježana Sekušak-Galešev se godinama bavi problematikom ADHD-a i autorica je mnogih knjiga te priručnika za roditelje.

U svijetu i kod nas registrirano je oko sedam posto dječje populacije s ADHD-om, većinom dječaka. Najčešće pohađaju školu s rješenjem o individualiziranom programu – obliku školovanja,  a to je ujedno i  jedini oblik nastave koji djeci s ADHD-om može omogućiti dobro uklapanje u školski sustav. Problemi koje izaziva ADHD protežu se na sve sfere života, no najviše dolaze do izražaja kada dijete krene u školu. Neznanje i ravnodušnost svih segmenata društva, takvu je djecu dovela u neravnopravan položaj: postižu lošiji uspjeh u školi koji najčešće nije realna slika njihove sposobnosti i truda, vrlo često školovanje provedu izolirani, s dubokim osjećajem čudaštva i odbačenosti.

Izvanrednim predavanjem u trajanju od 2 sata profesorica Sekušak Galešev upoznala je roditelje, odgajatelje, učitelje, profesore i ostalu zainteresiranu publiku s problematikom ADHD-a. Sveobuhvatno, slikovito i jezgrovito izlaganje  približilo je i pojasnilo složenost ovakvih poteškoća te izuzetnu važnost dobre upućenosti, kako bi se teškoće  pravovremeno moglo uočiti i na pravi ih način započeti rješavati. Brojni zainteresirani  prepoznali su vrijednost predavanja, kao i iznimnog predavača vrhunske stručnosti koji s lakoćom prenosi dragocjena znanja, ali koji i zadivljujue svojom otvorenosti i posvemašnjom ljudskom toplinom.

Snježana Sekušak Galešev je u prostorijama ACI marine, čitav dan  besplatno dijelila savjete roditeljima, te svojim primjerom pokazala što su iskonske ljudske vrednote.

Veliko bravo i sve pohvale Udruzi Kap u moru koja je organizirala ovo gostovanje uz podršku općine Lumbarda, ACI marine i Centra za kulturu Grada Korčule.