U Korčuli porinut novi brod

Zaposlenici korčulanskog brodogradilišta LEDA danas su (srijeda, 28. srpnja 2010.) na najbolji način porinućem novogradnje čestitali sutrašnji Dan Grada uz blagdan suzaštitnika sv. Todora.

Uz navoz brodogradilišta porinuće su popratile svojim plesom mlade mažoretkinje ispred brojnih zaposlenika, građana, predstavnika lokalne samouprave i uvaženih gostiju među kojima je bio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Kako je rekao tehnički direktor Lede Vicko Ivančević ova novogradnja radnog naziva 1102  je dvadesetprvi brod izgrađen na navozima brodogradilišta Leda u posljednjih 7 godina.

Ovaj novoizgrađeni brod krstila je gospođa Anita Duhović (supruga gradonačelnika Korčule) davši mu ime “Iceborg”. Ovo je drugi brod iz ugovorene serije I-Box, namijenjen za prijevoz kontejnera i rasutog tereta sa ojačanjima za teške terete – dužine 100 m, širine 13,4 m , visine 9,1 m i nosivosti 5.200 tdw.

Generalni direktor poslovnog partnera iz brodogradilišta Peters Shipyards gospodin Geert van Voorn izrazio je zadovoljstvo izgrađenim brodom,zahvalivši i hrvatskoj politici na povezivanju gospodarske suradnje, što je potvrdila i Willi van Haafer zamjenica veleposlanice kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj, kazavši kako ove dvije zemlje i brodogradnjom plove u EU.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je pozdravnim riječima kazao: „Češće slušam priče o neuspjehu, vaša priča me danas oduševljava uspjesima vas i vaših partnera, vašeg grada i županije, to je očito lijepa priča koja može biti model i u ostalim našim brodogradilištima,jer je naša brodogradnja uz tradiciju djelatnost od koje živi veliki broj ljudi, ne samo zaposlenika nego i kooperanata, i za očekivati je da će Hrvatska vlada naći model da se očuva brodogradnja. To nam je perspektiva i budućnost.“

Predsjednik Josipović je imao i razgovor s poslovodstvom Lede koji su unajmili samo dio proizvodnih pogona brodogradilišta INKOBROD u stečaju ,gdje kao unajmitelji ne mogu ulagati veća sredstva u modernizaciju pogona, u čemu bi im pomogli i partneri iz Nizozemske koji bi podržali Ledinu  namjeru pri kupnji pogona Inkobroda.   

/Tekst: Niko Perić; Fotografije: Niko Perić i Željan Petković/