U Korčuli proslavljen blagdan Svetog Antuna

13. lipnja (subota) proslavljen je blagdan Sv. Antuna. Središnja je proslava održana na "glavici" sv.Antuna u Korčuli.

Nakon jutarnje sv.mise na “glavici” sv.Antuna u Korčuli, zatim u katedrali sv.Marka, mnogi su Korčulani i gosti u predvečer pohodili glavicu sv. Antuna te svečano i dostojanstveno obilježili svetkovinu Sv. Ante Padovanskog, nebeskog zaštitnika i zagovornika istoimenog predjela i Gradskog kotara “Sveti Antun”. Na središnjoj proslavi je tako obilježeno ime Božjeg čovjeka, sveca, širitelja Kristove istine, gdje su se ispred crkve sv.Antuna(15. st.)okupili svečevi štovatelji da bi sudjelovali molitvom na tradicionalnoj misi i dvostrukoj procesiji oko crkve s kipom svetoga Antuna.

Uz lijep ugođaj pjevanja crkvenog zbora, svečanost je uz asistenciju korčulanskog župnika don Frana Kuraje i dominikanca pater Marka Bobaša, predvodio fra Stipan Šarić, upravitelj Župe sv.Roka, Ošlje i Male Gospe, Topolo, koji je uz blagoslov djece i cvijeća istaknuo uvjerenje koliko su korčulani privrženi sv.Antunu. Nakon svečanosti mnogi su ostali na glavici diveći se uređenom okolišu i čašćenju domaćica ovog kotara. Na odlasku, vjernicima je poklonjeno blagoslovljeno cvijeće s kipa svetog Antuna.

Navečer su Gradski kotar Sveti Antun i istoimeni malonogometni klub priredili na terasi Srednje škole tradicionalni Bal Svetog Antuna, gdje je bilo govora i o skorašnjoj izgradnji Pastoralnog centra “Sveti Antun”, kojega je pokrenuo prije nekoliko godina župnik don Frano Kuraja i sada se čeka završni projekt.

iz teksta Nika Perića, fotograf Antun Borovina