U Korčuli završilo Državno natjecanje i smotra iz fizike

16. svibnja 2012. u 9:30 sati u kino Dvorani Liburna u Korčuli održano je svečano zatvaranje Državnog natjecanja i smotre iz fizike. U protekla dva dana nije nedostajalo napetosti, iščekivanja, ali ni humora i zabave.

U ponedjeljak su učenici rješavali teorijske zadatke i prezentirali svoje radove. Za popodne je bio predviđen nešto ležerniji program. Naime, predsjednica turističke zajednice Stanka Kraljević je mlade fizičare i njihove mentore odvela u obilazak grada Korčule. Naši gosti su se divili kulturno-povijesnim znamenitostima našeg grada i najavili brz ponovni dolazak na otok.

Utorak je bio rezerviran za rješavanje praktičnih zadataka. Popodne, istog dana, u Domu kulture su održane prezentacije najboljih eksperimentalnih radova. Od njih osam izabrano je šest najboljih: tri iz osnovne škole i tri iz srednje škole. Navečer je slijedila objava rezultata, a sutradan (srijeda) svečana dodjela priznanja državnim prvacima.

Svečanost je održana u Domu kulture, a započela je izvedbama klape Korkyra čije su članice učenice Srednje škole Petra Šegedina (Rita, Iva, Bojana, Dora, Doris, Mila).

Gradonačelnik Mirko Duhović je dodijelio priznanja mladim fizičarima koji su osvojili prva tri mjesta na natjecanju te onima koji su sa svojim eksperimentalnim radovima osvojili prva tri mjesta. Nakon dodjele obratio nam se prigodnim riječima i ustupio govornicu  ravnatelju škole domaćina Lovri Botici koji je istaknuo kako se nada da je Srednja škola Petra Šegedina bila dobar domaćin. Isto tako je zahvalio gradonačelniku Korčule i gradskoj upravi na bezrezervnoj podršci i pomoći oko organizacije ovako važnog događaja. Prigodne poklone i zahvale uputio je Nataši Šimić, tajnici državnog povjerenstva za provedbu natjecanja i Kreši Zadri, predsjedniku istog povjerenstva. Krešo Zadro se također obratio prisutnima, čestitao svim natjecateljima i mentorima i izrazio oduševljenje što je ovogodišnje natjecanje upravo u gradu Korčuli.

Popis nagrađenih učenika, povjerenstava i općenito možete pogledati ovdje.

Tekst i fotografija: Ines Peručić