U Pupnatu pet svečanosti u jednome danu

U Pupnatu na otoku Korčuli je u utorak,5.kolovoza 2014.obilježeno pet svečanosti,pa je tako ovo manje mjesto na otoku Korčuli postalo središnje okupljalište građana i turista.

Svečano i dostojanstveno su obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja,uz njihovu mjesnu svetkovinu Snježnu Gospu koju Pupnaćani štuju kao Gospu od sniga, i proslavu Dana MO Pupnat uz godišnji nastup njihove Viteške udruge „Kumpanjija“.U prijepodnevnim satima uz svečanu procesiju okolo mjesta u kojoj su zavjetnu lik župne nebeske zaštitnice Gospe od Sniga, urešenu bijelim cvijećem ponijele djevojke u bjelini,uz pratnju vjernika, mještana i otočana,turista, hodočasnika i iseljenika. Procesiju je predvodio župnik iz Žrnova don Božo Baničević,uz misno slavlje koje je uz pratnju svećenika korčulanskog dekanata vodio fra Stipan Sarić  župnik Ošlja i Topolo.

Pred noć su članovi Kumpanjije izvršili svečanu ophodnju ulicama mjesta uz posjet kućama „suca“ Ivana Farca i kralja Kumpanjije Mirka Poše skupa s drugim sucem Jakovom Stanišićem pošli na prijam kod župnika fra Vlatka Solde,kojemu je ovo prva svečanost u Pupnatu(postao upraviteljem župe 24.8.2013),koji ih je primio u kućnom dvorištu,čestitajući im kao i njegovi prethodnici što su vjerni čuvari tradicija. Zatim su zajednički pošli u župnu crkvu Gospe od sniga gdje ih je uz pratnju župnika Lumbarde(don Vlado Markić) i župe Kravoserja iz Kosova(fra Marijan Ukaj) blagoslovio pelješki dekan don Ante Marković,koji je bio dugogodišnji župnik Pupnata,i sada u crkvi Gospe od sniga obilježio i 50 godina misništva,poželjevši im da se svojim viteštvom i plesom od boja uz njihov godišnji nastup predstave publici,jer Kumpanjija je igra s mačevima koja se izvodi u najsvečanijim zgodama kad puk doživi sebe,svoju mladost,sjaj, junaštvo,ljepotu i ponos. Kumpanjiju je pratio dežurni liječnik kojega već 19 godina izvanredno vrlo šaljivo glumi Ivan Šain,koji je osim zdravstvenog pregleda zdravih vitezova morao prije njih probati svako piće,posebno vina,koja je „zdravstveno-ekološkim pregledom“ odobrio za piće.

Pošto Pupnat nema ambulantu dr. Šain je pregledavao i goste nudeći im vlastiti ljekoviti napitak „Sex ljubičica“ i „Viagra naših djedova“koji prema njegovim istraživanjima i potvrdnom snagom kumpanjola sigurno pomažu. Zbog stalne kontrole dr.Šain je zaposlio i budućeg specijalistu Antu Violića kojemu je za ovu večer dao posebne savjete kod pregleda žena. Nakon ove šaljive točke,na trgu pored crkve i škole se je okupio veliki broj posjetitelja,koje je uz brojne uzvanike i goste kao i izvođače kulturno zabavnog programa pozdravio korčulanski gradonačelnik Vinko Kapelina,čestitao Dan MO Pupnat i najveći praznik naše domovine. Na isti se je način obratila i euro parlamentarka Ruža Tomašić. Nakon hrvatske himne koju je kao i himnu „Pupnate Moj“ pjevao tenor HNK Nikša Radovanović,nastavljen je kulturno zabavni program uz puhački orkestar HGD „Sveta Cecilija“ iz Korčule prateći izvedbu viteške igre Moreške,te mjesna VU Kumpanjija uz viteški ples od boja, i stare bale, koje su zadivljujuće plesale djevojke iz Pupnata. Uz ove dvije viteške igre,program je obogatio  ženski zbor „Sparnos“iz Rige u Latviji.Kao pravi domaćini Pupnaćani su u mjesnom parku više sati pekli vola na ražnju kao zamjenu nekadašnjeg odsijecanja volove glave s mačem Kumpanjije. Kako je ta scena, iako povijesna, djelovala na promatrače stravično, zadnjih se godina prišlo jednostavnijom kupnjom mesarski obrađenog vola, gdje su se mnogi počastili pečenim mesom, domaćim kruhom i kvalitetnim korčulanskim vinom. Mlađi su se dugo u noć zabavljali uz pop sastav Dalmatino iz Splita.