U Smokvici urod pošipa zbog velike kiše prepolovljen

Vinogradari su ubrzali berbu jer grozdovi zbog velike količine vlage ubrzano trule. Prema procjeni stručnjaka berba i kvantiteta vina je prepolovljena.

.

.

.

– Na području Smokvice i Čare Pošip je ovu godinu dosta stradao, ne toliko od peronospore iako je i ona uzela svoj danak koliko od vlage. Naime u srpnju smo imali 14 kišnih dana i u tom vremenu palo je oko 130 litara kiše po četvornom metru, što je izrazito velika količina oborina pogotovo za sortu Pošip bijeli. Velika količina vlage je prouzročila truljenje. Bio je jako veliki urod, ali zbijen grozd s velikim bobama na klonovima pogoduje truljenju. Po mojoj procjeni šteta je velika, ali to ćemo znati na kraju – iznio je svoje stručno mišljenje viši stručni savjetnik Poljoprivredne savjetodavne službe DNŽ-e ispostava Korčula Lastovo Franko Marinović, dipl.ing.agronomije.

Sam pogled na vinograde u Smokvici govori više od riječi. Poznata vinarija Toreta bazira cijeli svoj prihod i opstanak, kao i ostali vinogradari Smokvice i Čare upravo na rezultatima uroda poznate autohtone sorte Pošip.

Vinogradari gledaju u nebo jer je slador još premali i treba im još tjedan dana lijepog vremena da bi započeli berbu.

– Još nismo počeli brati, ali uroda će biti manje. Najavljena je kiša, a ako bude bit će puno veći problem jer je već sad grožđe dosta gnjilo i to će ubrzati truljenje, tako da ćemo grožđe baciti pod lozu. U tom slučaju ćemo ići u berbu s manje sladora ranije nego smo planirali.Grožđa a i vina će biti kvantitetom čak i do 50 posto manje od prošlogodišnje berbe zabrinuto je rekao vinar Torete Frano Baničević.

Poljoprivrednici iz Smokvice i Čare, kao i iz cijele Hrvatske plaćaju visok danak ovoj po svemu neobičnoj meteorološkoj godini.

Slobodna Dalmacija