URUČENE NAGRADE ‘FRANJO BUČAR’

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta uručene su najviše državne nagrade na području sporta koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta u Hrvatskoj.

Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta  uručene su najviše državne nagrade na području sporta koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta u Hrvatskoj. Nagrada, koja nosi ime po ocu našeg olimpizma Franji Bučaru, dodjeljuje se za višegodišnje uspješno djelovanje u sportu, osvajanje olimpijske medalje, iznimno znanstveno, stručno i pedagoško ostvarenje ili sportsko dostignuće.

Među ovogodišnjim laureatima za životno djelo posthumno je nagradu dobio Korčulanin Gojko Arneri, nekadašnji vaterpolski reprezentativac, koji je karijeru počeo kao član Korčulanskog plivačkog kluba. Arneri, koji je preminuo 1983. godine u Zagrebu, bio je diplomirani inženjer kemije, doktor znanosti i profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu.

Dodijeljeno je i dvanaest godišnjih nagrada. Jedan od dobitnika je Dubrovčanin Frano Vićan, danas vratarVaterpolskog kluba Primorje Erste banka, bivši reprezentativac.

Osim Arnerija, osvajača srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. godine, nagradu za životno djelo dobili su plivačica Đurđica Bjedov, koja je na Olimpijskim igrama 1968. u Meksiku osvojila zlatnu i srebrnu medalju te dugogodišnji sportski novinar Janko Goleš, danas direktor jedinog hrvatskog dnevnog sportskog lista, Sportskih novosti, dok su osim Vićana, svjetskog prvaka 2007. i olimpijskog pobjednika 2012. godine, dobitnici godišnjih nagrada Filip Hrgović, Leonard Pijetraj, Jurica Gizdić, dr. Vladimir Janković, Kristijan Vincetić, Ivo Karlović, Maša Martinović, Damir Erceg, Damir Martin, Ronald Lopatny te Gimnastičko društvo Osijek – Žito.

Na dodjeli nagrada prisustvovao i gradonačelnik Korčule Andrija Fabris.

Nagrade su uručili ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar i predsjednik Odbora Igor Jukić. Nagrade su dodijeljene na dan kad se slavi 140. obljetnica rođenja Franje Bučara.

DUBROVAČKI VJESNIK