V. Dani Petra Šegedina

Pod pokroviteljstvom Grada Korčule od 13. do 15. rujna održat će se kulturno – znanstveni skup Dani Petra Šegedina. Dani Petra Šegedina održali su se prvi put u rujnu 2005.godine, a od tada se održavaju svake dvije godine.

U sjećanje na Petra Šegedina, istaknutog hrvatskog književnika i kulturnog djelatnika (Žrnovo na Korčuli, 8.kolovoza 1909. – Zagreb, 2.rujna 1998.), Grad Korčula i ove godine organizira manifestaciju Dani Petra Šegedina,u suradnji s Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža, HAZU, te Ministarstvom kulture RH i Maticom Hrvatskom. Ovaj sve zapaženiji kulturno-znanstveni skup održat će se u Korčuli, Žrnovu i Orebiću, u vremenu od 13.do 15.rujna, kaže Sani Sardelić, kustos Gradskog muzeja Korčule, uz napomenu da su se Dani Petra Šegedina, kao bienalna manifestacija, prvi put održali u rujnu 2005.godine, a od tada se održavaju svake dvije godine.

Voditelj znanstvenih izlaganja je u ime Razreda za književnost HAZU akademik Dubravko Jelčić, a tema znanstvenog skupa je “Metafizička obilježja Šegedinove proze” koji započinju u petak, 13. rujna, u 9 sati u Gradskoj vijećnici. Kako se izlaganja objavljuju u Zborniku radova Dani Petra Šegedina,(suizdavači Grad Korčula i Leksikografski zavod Miroslav Krleža), prošli Zbornik će biti predstavljen u Srednjoj školi „Petar Šegedin“ u Korčuli, uz književnu slušaonicu Slobodna riječ, znak ljudskog dostojanstva.

Nakon nastavka znanstvenog skupa,u poslijepodnevnim je satima organiziran posjet Arhivskom sabirnom centru Korčula-Lastovo, razgledavanje stare gradske jezgre, Gradskog muzeja i Opatske riznice u Korčuli. Navečer će se položiti vijenac na rodnoj kući Petra Šegedina u Postrani-Žrnovo te posjetiti Etnografsku zbirku Pavla Šaina, kada će se održati i kulturni program na pijaci u Postrani.

U subotu se nastavlja znanstveni skup u vijećnici Grada Korčule,a poslijepodne polaže se vijenac na spomen ploču u Korčuli,te se obilazi Galerija HAZU (Vankina Memorijalna zbirka), dok u kasnim poslijepodnevnim satima slijedi posjet Orebiću uz polaganje vijenca na grobu Petra Šegedina. Navečer u 20 sati se u Gradskom muzeju Korčule otvara izložba akademskog kipara Radoslava Duhovića.

Zadnjeg dana znanstvenog skupa, u nedjelju, 15. rujna biti će u 8 sati održan zaključni sastanak uz osvrt na ovogodišnje Dane Petra Šegedina. Nakon toga se iz Gradske vijećnice za uzvanike organizira posjet otoku Badiji, dok će Gradska knjižnica Ivan Vidali u Korčuli prirediti izložbu djela Petra Šegedina.

Program manifestacije pogledajte ovdje (.doc)

tekst: Niko Perić