VITEŠKA UDRUGA KUMPANJIJA PUPNAT NASTUPILA NA BRAČU

Protekli vikend su na manifestaciji”Dani varenike” u Supetru na otoku Braču nastupili članovi VU “Kumpanija” iz Pupnata na otoku Korčuli. Susret je nezaboravan, priča Marko Šain, vojvoda Kumpanije, koji su bili pozvani od njihovog sumještanina, pravnika Joška Anzulovića koji je dogovorio prvi povijesni susret ova dva mjesta, pa i otoka.

Oni su se u subotu kroz jutro već na trajektu iz Splita odjenuli u viteške kostime te dolaskom na rivu, nastavili kombijem prema Škripu gdje su u župnoj crkvi dobili blagoslov od župnika i tako saznali da na otoku Braču postoje 23 župe koje vode 12 župnika. – I mi jedini na otoku Korčuli imamo našega župnika koji uz matičnu župu u Pupnatu pokriva i župu u Račišću – usporedili su Pupnaćani. Uz vodstvo predstavnika TZ Supetra obišli su kulturno-povijesne znamenitosti, primio ih je i gradonačelnik Supetra i predstavnici dragovoljaca Domovinskog rata. Lijepo se počastili po domaću, priča Šain, a nakon Škripa gdje su izveli kraći dio Kumpanjije uz ples s mačevima, proslijedili su za Supetar. U nedjelju  gostoprimstvo u župnoj crkvi, a zatim na trgu ispred crkve izveli Ples od boja. Iako uz plesno mačevalačke pokrete, primijetili su u publici veći broj Korčulana. Šaljiv je bio komentar, da su to navijači. Bile su to grupe izletnika, umirovljenika s otoka Korčule i poluotoka Pelješca. Tako su vino i grožđe na rijetko viđen način ujedinili Bračane i Korčulane, zaključuju članovi VU “Kumanija” iz Pupnata. A Bračani kao pravi domaćini uzvratiše im friško ukuhanim varenikom od netom ubranog grožđa iz nerežiških vinograda.

Na rastanku dogovor, da će ovaj susret na Braču biti poveznica slijedećih uzvratnih susreta, kroz vjerske, kulturno umjetničke i gastronomske priredbe.