Viteške igre otoka Korčule

U utorak 08.07.2014., nakon 10 godina stanke, započinje Festival viteških igara otoka Korčule.

U utorak 08.07.2014., nakon 10 godina stanke, započinje Festival viteških igara otoka Korčule. U gotovo svakom mjestu na otoku postoji viteška udruga. Festival viteških igara će okupiti sve udruge koje izvode morešku te kumpanjiju, kumpaniju i moštru.  Uz Grad Korčulu, organizaciju vodi TZG Korčule, čija nam je direktorica Hana Turudić napomenula da će se u gradu i mjestima na otoku izvesti 40-tak predstava domaćih i stranih izvođača.

Tijekom festivala će se u Korčuli (od 7-17.7.2014) održati i međunarodni 28. ICTM kongres za etno koreografiju i tradicionalnu glazbu. Kongresu će prisustvovati i Elsie Ivancich Dunin iz SAD, Flagstaffa (29.srpnja 2011. postala počasna građanka Grada Korčule zbog izuzetnih zasluga u istraživanju, očuvanju i širenju tradicijske glazbe, uključujući folklornu, popularnu, klasičnu i gradsku glazbu i ples) čijom je zaslugom Korčula 2000. godine  bila domaćin međunarodnog simpozija Grupe ICTM. Gospođa Dunin je suradnica i savjetnica na Istitutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Prošle nam je godine kazala da je istraživanjem ustanovila kako su mačevalački plesovi prisutni u hrvatskim zajednicama diljem svijeta. Viteški plesovi otoka Korčule promiču identitet, specifičnost i vrijednost Korčule po svijetu. U Korčuli se tijekom kongresa očekuje više od stotinu međunarodnih stručnjaka iz etnokoreologije, znanosti koja proučava ljudske pokrete tijekom plesa.

U gradu Korčuli se više od 400 godina sačuvao mačevalački ples moreška (izvode ga KUD Moreška i HGD „Sveta Cecilija“), a u ostalim mjestima otoka Korčule njeguju se kumpanije (Blato,Vela Luka, Smokvica, Čara i Pupnat) dok se u Žrnovu izvodi moštra. Svi se ovi mačevalački plesovi  tradicionalno igraju u izvornim ambijentima na blagdane svetaca zaštitnika pojedinih mjesta, a u novije vrijeme imaju i komercijalne nastupe.

Tekst i snimak : Niko  Perić