Za deset godina naši
 će otoci ostati pusti

Predsjednik udruge Otočni sabor tvrdi da je Pravilnik o povlaštenom prijevozu 
i otočnim iskaznicama koji na snagu stupa 1. siječnja 2015. protuustavan.

Pravilnik o povlaštenom prijevozu i otočnim iskaznicama koji na snagu stupa 1. siječnja 2015. godine je protuustavan.

Nas će otočane još više izolirati, a sve bi moglo rezultirati i dodatnim odlaskom ljudi s otoka. Naime, ograničavati dnevni prijevoz otočana na kopno na jedno povlašteno putovanje pretvaranje je otoka uz kopno u udaljene otoke koji desetke godina ostaju bez stanovnika – ističe Denis Barić (52), predsjednik udruge Otočni sabor.

Pravilnik je, dodaje, diskriminirajući.

– Dijete koje ide u školu na otoku nema povlašten prijevoz za slobodne aktivnosti na kopnu, već plaća kartu. Dijete koje pak pohađa školu u Zadru ima pravo na besplatnu kartu. I same otočne iskaznice udar su na novčanike otočana, ali i države i nije jasno zbog čega trebaju ako se na osobnoj iskaznici može vidjeti živi li netko na otoku – kaže Barić uvjeren kako o otocima odlučuju oni koji ne znaju kako se živi na otocima.

– Ne znaju da je nama more cesta, a trajekt auto. Ovaj pravilnik značit će i potpuno uništavanje gospodarstva na otocima, pogotovo za ribare koji i po nekoliko puta idu s otoka na kopno kako bi mogli privređivati – ističe Barić. Iz Otočnog sabora tražili su sastanak u Vladi, no odgovora nema. Barić opovrgava navode da je jedan od razloga ograničavanja broja odlazaka na kopno po povlaštenoj cijeni zlouporaba besplatnih vinjeta za vozila onih koji na otoke dolaze samo ljeti.

– Ako toga ima, to trebaju riješiti institucije, ali se nama zbog toga život na otocima ne smije dodatno otežavati – kaže Barić.

VEČERNJI LIST