Za hitnu medicinsku pomoć u Korčuli prikupljeno 491.798 kn

Korčula, 13. prosinca 2011. U Korčuli i Lumbardi u zadnjih pet mjeseci uspješno je provedena akcija prikupljanja novčane pomoći za pokriće gubitka u hitnoj medicinskoj pomoći u Domu zdravlja Korčula i njezino funcioniranje u 2011. godini.

Poštovani sugrađani,

Sa veseljem i zadovoljstvom možemo Vas izvijestiti da je Odbor za pomoć hitnoj medicinskoj pomoći u Domu zdravlja Korčula dana 12.12.2011. godine održao svoj završni sastanak, nakon provedene akcije prikupljanja novčane pomoći za pokriće gubitka u hitnoj medicinskoj pomoći u 2011. godini. Akcija je započela 1.08.2011. godine i sa današnjim danom  12.12.2011. godine izvješćujemo Vas o prikupljenim sredstvima:

  • Grad Korčula                            227.500 kn
  • Općina Lumbarda                     40.000 kn
  • Trgovačka društva                   104.298 kn
  • Fizičke osobe                           120.000 kn

___________________________________________

U K U P N O                                      491.798 kn

Svi članovi Odbora izrazili su zadovoljstvo uspjehom ove akcije da se hitna medicinska pomoć u Domu zdravlja u Korčuli održi na nivou kao do sada, što je osigurano do kraja 2011. godine.

Kao što Vam je poznato, od 1.11.2011. godine osnovan je Zavod za hitnu medicinsku pomoć Dubrovačko-neretvanske županije, u čiji su sastav ušle službe hitne medicinske pomoći drugih domova zdravlja Županije, dok je   za područje Doma zdravlja Korčula, tj. službu u Orebiću i Korčuli zadržan isti nivo u okviru Doma zdravlja, dok se ne razriješi pitanje nivoa hitne pomoći, financiranja, odvajanja prostora, opreme i vozila, te medicinskog i tehničkog osoblja.

Koristimo ovu priliku  da Vas obavijestimo da je u petak 9.12.2011. god. održan sastanak u Gradu Korčuli sa gradonačelnikom i njegovim suradnicima o budućnosti i organizaciji hitne medicinske pomoći.  Podržana je akcija pokrenuta iz Županije da se u Gradu Korčuli organizira  izvanbolnički hitni prijem, za što postoje svi prostorni, materijalni i kadrovski preduvjeti, koji bi zbrinjavao hitne slučajeve, koristio dijagnostiku i specijalističke službe, koje  tu postoje.

Gradonačelnik nas je izvijestio da je Grad Korčula u prijedlogu Proračuna za 2012. godinu za hitnu medicinsku pomoć predvidio 230.000 kn plus 40.000 kn za turističke ambulante.

Općina Lumbarda se obvezala sudjelovati u pokriću troškova iznad  ugovorenog standarda  u okviru svojih mogućnosti.

Osnovni dogovor je pokrenuti sve mehanizme da se putem Ministarstva zdravstva, Zavoda za hitnu pomoć Republike Hrvatske, te Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, osigura i financira model organizacije izvanbolničkog hitnog prijema.

Na Odboru je posebno naglašeno da Odbor u ovakvom sastavu, koji integrira ljude različite provinijencije, a koji žele pomoći u rješavanju životnih problema za sve, da nastavi sa svojim radom i donese program pomoći i osiguravanja kadrova u zdravstvu i rješavanja njihovih problema do izgradnje stanova u modelu POS-a.

Svi članovi Odbora zahvaljuju svim donatorima kako trgovačkim društvima, obrtnicima i td.,  koji su se odazvali ovoj akciji, do svakog pojedinca koji je uplatio i najmanji mogući iznos za funkcioniranje hitne medicinske pomoći.  To najbolje potvrđuje primjer da je prva uplata primljena od djelatnika koji radi na kamionu čistoće Komunalnog poduzeća „Hober“.

DOM ZDRAVLJA KORČULA
RAVNATELJ
Josip Podbevšek,dr.med.spec.urolog