Zagrebački osnovci na otoku Marka Pola

Učenici Osnovne škole Matije Gupca iz Zagreba, u pratnji učitelja, posjetili su grad Korčulu u okviru godišnjeg projekta „Putem oko svijeta". Učenicima je posjet obogaćen raznim sadržajima koji će im zasigurno ostati u dugom sjećanju.

Šezdeset učenika međunarodnog programa Osnovne škole Matije Gupca iz Zagreba, od 5. do 8. razreda u pratnji  učitelja, posjetilo je grad Korčulu u okviru godišnjeg projekta „Putem oko svijeta”. Posjet južnoj Dalmaciji obuhvatio je Pelješac, Korčulu, Mljet i Dubrovnik, rekla nam je voditeljica međunarodnog programa Olga Arneri (korčulanka koja živi u Zagrebu). Za njih je u kino dvorani Centra za kulturu održana prezentacija viteške igre moreške, koju su održali članovi HGD Sv. Cecilija iz Korčule. Tako su učenici bili upoznati sa povješću HGD Sv. Cecilija koji slijede tradiciju prvog hrvatskog pjevačkog društva u Dalmaciji utemeljenog 1883. Društvo njeguje korčulansku vitešku igru morešku, glazbu, zborno i klapsko pjevanje, te folklorne plesove.

U drugom su dijelu prezentacije, uz člana društva Ivana Fabrisa pratili inserte moreške uz objašnjavanje sekvenci. Zatim je bilo veliko iznenađenje za učenike koji su pratili ulazak u dvoranu bijelog i crnog kralja, otmanovića sa 2 barjaktara i bulom. Djeci su omogućili da obuku dijelove odore i dali da osjete mačeve, uz što su djeca bila oduševljena, kao i boravkom u srednjovjekovnom gradu uz raznovrsne sadržaje, od trčanja po gradu, penjanjem 101 stepenicom kroz aleju čempresa do glavice sv. Antuna, škole plivanja u bazenu Gojka Arnerija, vaterpola i jedrenja do obilaska gradskih znamenitosti.

Probali su i korčulanske specijalitete, žrnovske makarune i degustacije kolača: klašuna, amareta i cukarina. Učitelji i učenici su pričali i s gradonačelnikom Andrijom Fabrisom, tako i saznali njegovu dugogodišnju ulogu kralja moreške. Kako je ovo bilo radno putovanje s mnogim zadatcima prije, tijekom i nakon putovanja iz raznih školskih predmeta, Korčula će učenicima iz Čilea, Estonije, Grčke, Indonezije, Irana, Italije, Kanade, Kine, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Rusije, Crne Gore, Slovačke, Srbije, Švicarske, Turske, Hrvatske i s Kosova zasigurno ostati u dugom sjećanju.

Izvor: Dubrovački vijesnik