Započeo Festival viteških igara otoka Korčule

Sinoć(petak 19.6.2015,)je u organizaciji TZ Grada Korčule mimohodom po ulicama i trgovima grada započeo ovogodišnji Festival viteških igara otoka Korčule.

Sinoć(petak 19.6.2015,)je u organizaciji TZ Grada Korčule mimohodom po ulicama i trgovima grada započeo ovogodišnji Festival viteških igara otoka Korčule,na kojemu su se predstavile viteške udruge Kumpanjije:Vela Luka,Blato, Smokvica,Čara i Pupnata. Moštra iz Žrnova i Moreška u izvođenju HGD “Sveta Cecilija” iz Korčule,njihova ženska klapa Škerac,te gostujuća skupina: Lastovski pokladi s otoka Lastova.

Nakon mimohoda je na Trgu pomirenja održano svečano otvaranje pozdravnim riječima korčulanskog gradonačelnika Andrije Fabrisa, koji je zadovoljno ustvrdio stajalište da je otok Korčula jedinstven po viteškim igrama s mačevima a tradicija izvođenja je duža od 400 godina, čime je po bogatstvu folklornog naslijeđa vodeći među otocima na Sredozemlju.Zahvalio je posebno počasnoj građanki Korčule gospođi Elsie Ivančić Dunin iz SAD koja je svjetski poznata etnokoreologinja s višegodišnjim istraživanjem i zaslugama na promicanjuHrvatskog i Korčulanskog folklora, glazbe i čuvenih viteških igara s mačevima, čime Grad i otok razvijaju i kulturni turizam.Brojna je publika pratila i bolje upoznala sve udruge čiji su članovi izvodili fragmente lančanog pleas s čeličnim mačevima,dok su izvođači iz Lastova plesali Pokladno kolo s drvenim mačevima,koji ističu vještinu,a ne boj. Oduševljenje izvođača i publike je bilo zajedničko.Uz tradicionalne odore, brojni atraktivni plesni pokreti, sudari mačeva uz iskre su mamile posjetitelje na duži pljesak.

Publici se obratila i Hana Turudić,direktorica TZ Grada Korčule,kazavši da će Festival trajati do kraja kolovoza. Nastupi viteških udruga će se održavati u svim mjestima na otoku, svečanije tradicionalno u izvornim ambijentima na određene blagdane svetaca zaštitinika pojedinih mjesta na otoku Korčuli.Direktorica TZ Korčule je najavila u okviru Festivala i  nastup Hrvatskog kulturnog društva “Kralj Tomislav” iz Novog Zelanda (Auckland),klape “Samoana”i maorske grupe “Te Roopu Tarara o Aotearoa”(MaoriKapa Haka group“Te Roopu Tarara o Aotearoa”),koji će nastupati 13.7.u Blatu,14.7.u Korčuli i 15.7.u Pupnatu.Uz viteške igre Gradski muzej Korčule priređuje 18.7.2014 Svečano otvaranje izložbe “Kumpanija iz Čare na otoku Korčuli”.