Završeni šesti korčulanski triatlon

30.travnja 2016. održan je šesti međunarodni triatlon u organizaciji Grada Korčule, TK Split i Palače Lešić Dimitri.

Korčula je uspješno položila veliki međunarodni ispit u prijemu i provođenju šestog  po redu međunarodnog triatlon natjecanja, kojega je danas u organizaciji Grada Korčule, TK Split i Palače Lešić Dimitri otvorio korčulanski gradonačelnik Andrija Fabris izrazivši zadovoljstvo što je korčulanski triatlon postao svjetskog značaja koji nosi simbolični naziv Izazov Marka Pola. Stotinjak natjecatelja  iz 11 zemalja ( Albanija, BiH, Hrvatska, Italija,  Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Srbija, Švedska i SAD) se ugodno osjećalo u gradu domaćinu, i hotelima Marko Polo i Liburna, gdje su bili smješteni, odakle kao i prošlih godina, u svoje zemlje nose utiske boravka i natjecanja u Korčuli.

Sveukupni pobjednici  ovogodišnjeg  6. po redu  korčulanskog triatlona su Željka Šaban- Miličić iz zagrebačkog TK “Swibir” u ženskoj i Ognjen Stojanović iz Srbije (član TK “Petar Zrinski” iz Zagreba) u muškoj kategoriji. U sprint Triatlonu  (750 m plivanje + 20 km bicikl + 5 km trčanje) pobjednici su Kristina Skroče (TK Zadar ) u ženskoj i u muškoj Žan Smoje ( TK Split). Natjecalo se još i u Štafetama , super Sprint Triatlonu, uličnoj utrci na 10 km , te Humanitarnoj hodača na 5 km.

Ovogodišnji korčulanski triatlon koji se trčao za ukupni fond nagrada od 41.100 kuna obilježio i veliki broj korčulanskih natjecatelja posebice u štafetnim utrkama , te utrci na 10 km i humanitarnoj utrci na 5 km u hodanju. Od korčulana su bračni par Kluse i  Ivan Andrijića odradili sve tri discipline u Sprint triatlonu  te Ante Bojić u utrci na 10 km  bio prvi, dok je veteranka Otilija Silić bila pobjednica u humanitarnom nastupu. Atraktivno je bilo i međuškolsko natjecanje osnovaca u trčanju. Publika je uglavnom pokazala veliko znanje u triatlonskim disciplinama(plivanje, trčanje i biciklizam) s tim više što su se uz svjetska imena, natjecali i učenici OŠ.

Triatloncima, željnim visokih rezultata, vrijeme je bilo naklonjeno, i kako su kazali, zavjetrina i toplo more su potvrdili višegodišnji naum organizatora da Korčula otvara hrvatsku triatlonsku sezonu. Tajnik natjecanja Ivan Pavić iz Splita je pohvalio kompletnu organizaciju, napomenuvši posebno učiteljima iz OŠ da nastave stvarati kod djece privrženost ovom sportu, u kojemu se je već nekoliko mladih korčulana najavilo kao mogući triatlonci u Hrvatskim natjecanjima.

Obećao je da će TK Split pomoći Korčuli osnivanje triatlon kluba čime će se ovaj grad uz čuveni vaterpolo i plivanje nametnuti Europi i svijetu. Na zatvaranju ovogodišnjeg Izazova Marka Pola, umjesto korčulanskog gradonačelnika je Ivan Ćenan, dijeleći sve nagrade, u završnom dijelu natjecanja zadovoljno poručio: “Vidimo se dogodine”.

Nakon večere u hotelu Marko Polo, triatlonci su navečer uživali na koncertu klape Kumpanji, a sutra korčulanska vodička Lea Čumbelić organizira triatloncima upoznavanje grada Marka Pola, panoramsku šetnju i posjet korčulanskom otočju. Pošto je puno imena sudionika i nagrađenih, organizator zainteresiranima nudi Internet portale Marko Polo Sport.net, TK Split ili grabarsport.

Izvor: Dubrovački vjesnik