Žrnovska makarunada

Sinoć (nedjelja,10.kolovoza 2014) je ispred Doma kulture u Žrnovu na otoku Korčuli održana sedma po redu Žrnovska makarunada.

Ovo je manifestacija spremanja čuvenog kulinarskog specijaliteta opravdala nastojanja da gastronomski specijalitet Žrnova postane tradicionalna turistička zabavna manifestacija. Makarunadu organiziraju: Ugostiteljski obrt “Žrnovski dvori” , udruga “Žrnovski makaruni”, Mjesni odbor Žrnovo i Osnovna škola “Ante Curać-Pinjac”. Održava se pod pokroviteljstvom Grada Korčula, TZ Grada Korčule i NPKLM vodovoda.

Pedesetak domaćica iz pet ekipa podijeljenih po djelovima mjesta: Kampuš,Postrana,Prvo selo i Tri žala, te ekipa Učiteljice su za pripremu preko tisuću porcija makaruna utrošile 110 kg brašna,80 kg mesa i 15 kilograma pomidori, te domaće kapule. Za sveukupnu pripremu muškarci su donijeli oko 40 brimena šume, kako bi se grijali veliki lonci, iz čijih se je kotlova na ognju zajedničkim djelovanjem kapule, petrusimena, govedine te raznih znanih i tajnovitih dodataka žrnovskih domaćica širio privlačni kulinarski miris šuga kuhanog po starim receptima, koji se ne otkrivaju.

Mnogobrojni su čekali degustaciju, zatim i kupovali porcije makaruna po simboličnim cijenama. Uz makarune su se nudile i prikle. Uz domaći svijet, bio je veći broj turista koji su pratili svaki pokret vrijednih domaćica, iskoristili prije večere radionicu “Učini sam pijat žrnovskih makaruni”, gdje su mnogi po prvi put uz savjete domaćica, na dasci mijesili tijesto, a potom ga brašnjavim dlanovima i drvenom iglom pretvarali u šupljikavu tjesteninu, da bi se nakon kuhanja i sami osladili vlastitom pripremom.

Posjetitelji su ispred Doma kulture uz makarunadu pratili folklorni program mjesne skupine “Mišnjica”,te je uz pjesmu,smijeh i svirku zabava potrajala do dugo u noć uz sastav „Trio snova“.

Tekst i snimak : Niko Perić