ŽUPANIJSKI PROGRAM ZA MLADE – Kako poboljšati kvalitetu života mladih u Korčuli i Lumbardi?  

Predstavnici gradske uprave, ustanova i udruga s područja Grada Korčule sudjelovali su u radionici izrade županijskog programa za mlade. U radionici izrade županijskog programa za mlade, koju je 12. travnja u suradnji s Gradom Korčula i Općinom Lumbarda organizirala Dubrovačko-neretvanska županija, sudjelovali su gradonačelnik Andrija …

Predstavnici gradske uprave, ustanova i udruga s područja Grada Korčule sudjelovali su u radionici izrade županijskog programa za mlade.

U radionici izrade županijskog programa za mlade, koju je 12. travnja u suradnji s Gradom Korčula i Općinom Lumbarda organizirala Dubrovačko-neretvanska županija, sudjelovali su gradonačelnik Andrija Fabris, zamjenik Ivan Šale, Ana Biočić iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti, djelatnici ustanova i članovi udruga koje se bave mladima. Ova je radionica bila je nastavak radionice održane 23. ožujka u Srednjoj školi Petra Šegedina, u kojoj su sudjelovali maturanti s prebivalištem u Korčuli.

Kao i u prethodnim radionicama na temu izrade županijskog programa za mlade, u fokusu diskusije bilo je osam područja od interesa za mlade: obrazovanje, zapošljavanje, socijalna zaštita i uključivanje, zdravlje, kultura, aktivno sudjelovanje u društvu, mladi u europskom i globalnom okruženju te volontiranje. Radionicu je moderirala Adriana Kremenjaš-Daničić iz Europskog doma Dubrovnik, koja je predstavila i županijski info-centar za mlade i pozvala nazočne da informacije od interesa za mlade potraže na internetskim stranicama info-centra.

U kontekstu aktivnog sudjelovanja mladih u društvu gradonačelnik Korčule Andrija Fabris naglasio je kako je veliki broj sugrađana, pa tako i mladih, aktivan u nekoj od lokalnih udruga. Ivana Peršić, predstavnica Korčulanske udruge mladih 2, spomenula je da ta udruga organizira sajmove rabljenih predmeta i zabave za Božić i Uskrs i tako nastoji poboljšati društveni život mladih Korčulana. Što se tiče savjeta mladih, kao još jednog načina aktivnog sudjelovanja mladih u društvu, moglo se čuti kako je posljednjih godina bilo više pokušaja da se formira Savjet mladih Grada Korčule, ali da se nikada ne bi prijavilo dovoljno kandidata. No na posljednji poziv javio se veći broj kandidata od potrebnog pa će gradski savjet mladih biti imenovan uskoro. U nastavku radionice bilo je govora o tome kako potaknuti što veći broj studenata iz Korčule da se odluče provesti jedan ili više semestara u inozemstvu kroz europski program Erasmus+. Predstavnici Grada istakli su da bi se u gradski proračun mogla uvrstiti stavka za pokrivanje dijela troškova koji se ne pokrivaju kroz Erasmus+, a to bi se odnosilo ne samo na studente, nego i na ostale korisnike ovoga programa.

Izvor: Europski dom Dubrovnik