ČETRDESET GODINA SJEĆANJA NA DAN KADA JE KPK OSVOJIO KPK

KORČULA - Dana 03.12.1978, točno prije 40 godina zbio se jedan od najvećih hrvatskih sportskih uspjeha u povijesti. KPK (Korčulanski plivački klub) osvojio je trofej Kupa Pobjednika Kupova Europe.

Nevjerojatan, briljantan uspjeh ostvarila je korčulanska ekipa, sastavljena od domaćih igrača, većinom studenata (Velebit Veršić, Perica Radonić, Marinko Bojić, Perica Richter, Boško Lozica, Žarko Lozica, Ivo Lozica, Bojan Lozica, Nebojša Jeričević, Slobodan Bobo Trifunović), pojačana reprezentativcem bivše države Urošem Marovićem i vratarom Milovanom Tomićem, vođena rukom tada mladog i nepoznatog, a kasnije vrhunskog i općepriznatog vaterpolo stručnjaka, Dušana – Dule Antunovića.

Grad Korčula time je postao najmanje mjesto u Europi koje ima europsku titulu u natjecateljskom kolektivnom sportu, čime je ovaj veličanstveni sportski uspjeh dobio dodatnu potvrdu da ga se zabilježi i s pravom stavi u kontekst povijesnog.

Za podsjetiti je činjenica da je KPK tada bio jedini sudionik ovog europskog natjecanja koji nije imao zimski bazen.

Te iste, 1978 godine KPK osvojio vaterpolo Kup, kao i drugo mjesto u prvenstvu bivše države.

Svi sudionici svečane Skupštine KPK, u potpuno ispunjenoj sali hotela Korčula, katapultirani u vremensku kapsulu, slušali su od strane tadašnjeg predsjednika kluba, Dušana Kalogjere nadahnutu, emotivnu i do detalja opisanu priču o velikom uspjehu i slavlju jedne ekipe, kluba i Grada, koji se i danas, kada slavimo 40 godina od tog ostvarenja, čini nerealan i kao san.

Dvije institucije korčulanskog sporta, nekadašnji europski prvak u plivanju Andro Depolo i najstariji živući korčulanski vaterpolist Livijo Balarin, upotpunili su vrijednosnu kulisu sinoćnjeg događaja kao su-predsjedatelji svečane skupštine, čiji je poseban tajnik, iznimno za ovu sjednicu, bio današnji predsjednik KPK Mario Sardelić.

Prigodnim riječima skupštini su se obratili zamjenik Župana Dubrovačko-Neretvanske županije Joško Cebalo, Gradonačelnik Korčule i aktualni dopredsjednik KPK Andrija Fabris, kao i legendarni vratar Milovan Tomić u ime nazočnih igrača.

I kako to obično završi u našem sportu, poslije najvećih uspjeha u povijesti, tijekom 80-tih je uslijedio munjeviti pad i otriježnjene, ispadanje u drugi vaterpolo razred, dugogodišnje opetovano osvajanje druge lige bivše države (5 puta za redom) i odustajanje od takmičenja u elitnom razredu, isključivo zbog činjenice da bez adekvatnih uvjeta, niti uz sav talent ovoga svijeta, nije bilo moguće ponoviti čudo iz 1978.

Nakon godina tavorenja u prije svega rezultatskom zaboravu, 2012. godine Korčula i KPK dobivaju vrhunski sportski objekt, plivački bazen „Gojko Arneri“, san svih generacija Korčulana.

A rezultati?

Prvaci Hrvatske u vaterpolu za kategoriju Nade – 2016 godine. – Prvaci Hrvatske u vaterpolu za kategoriju mlađi kadeti – 2017 godine. – Prvaci Hrvatske u kategoriji kadeti za 2018 godinu.
1 srebrna i 3 brončane medalje, 2 puta četvrto mjesto, dva puta 5. mjesto, 1 puta 6. mjesto i 2 puta 7. mjesto na prvenstvima i kupovima hrvatske u vaterpolu za mlađe kategorije.
Velik broj A plivačkih normi u muškim i ženskim plivačkim disciplinama raznih dobnih uzrasta.

A onda – povratak u Europu:

4-to mjesto na međunarodnom turniru Tomo Udovičić u kategoriji do 12 godina (32 ekipe) – 2015 godine.
2-go mjesto na međunarodnom turniru Tomo Udovičić u kategoriji do 12 godina (32 ekipe) – 2016 godine.
Osvajači međunarodnog turnira Tomo Udovičić (16 ekipa, prvaci i doprvaci najjačih vaterpolo država Europe) u kategoriji do 14 godina – 2018 godine.

Za razliku od naših mahom izgubljenih sportskih priča, mali, a veliki KPK se vratio i danas daje ukupno 12 reprezentativnih kandidata u raznim dobnim uzrastima nacionalnih vaterpolo reprezentacija i o njima će se zasigurno još toliko toga čuti…

Jer oni dolaze iz kluba i Grada fenomena, neuništivog i iznova obnovljenog sportskog i ljudskog duha i talenta.

Iz kluba, na čiji se iznimni sportski doseg u dalekoj povijesti vrijedi prisjetiti ovim posebnim osvrtom.

„Plivaj praši naprid naši“, pivalo se sinoć iz grla svih generacija – u počast najvećima.

Jer sjeme uspjeha proklijalo prije 40 godina, danas to sa sigurnošću možemo reći – ponovo je obnovljeno!

Autor teksta:. Zoran Čumbelić

Izvor fotografija: https://goo.gl/tEZP51

Izvor: https://goo.gl/zYAxXs