Dušan Kalogjera izabran za potpredsjednika COJI-a

Dušan Kalogjera - predstavnik otoka Korčule i član Generalne Skupštine COJI-a – Organizacije Svjetskih otočkih Igara na ovogodišnjoj Izbornoj skupštini održanoj 12.studenog u Papeteu - glavnom gradu Francuske Polinezije izabran je za jednog od dva potpredsjednika ove organizacije.

Od 24 člana predstavnika svjetskih otoka, njih 19 je između deset kandidata tajnim  glasovanjem dalo povjerenje Dušanu Kalogjeri koji je uz to priznanje dobio čast i obavezu da u slijedeće četiri godine bude u novom Izvršnom komitetu Igara. Za drugog potpredsjednika izabran je predstavnik Sicilije Aldo di Pietro, a novi  – stari  Predsjednik COJI-a je Pierre Santoni sa Korzike.

«Donijeta je odluka da se slijedeće 14.Igre Otoka svijeta održe od 25. do 30. svibnja 2010.g. na portugalskim Azorima. Naši mladi sportaši tamo bi se kao i do sada natjecali u pet sportova – rukometu, tenisu, stolnom tenisu, atletici i plivanju, a u načelu su dogovorena i domaćinstva za slijedećih šest godina, osim za 2012.g. koja je za sada ostala upražnjena. Korčula je određena da bude  domaćin 2015.g, a godine 2011. domaćin Igara biti će Sicilija, 2013.g. Sardinija, 2014.g. Mayotte , a nakon što bi naš otok 2015.g. ugostio mlade otočke sportaše iz cijelog svijeta, slijedeće 2016.g. Igre bi bile u dalekoj Francuskoj Polineziji», rekao je Kalogjera dodajući kako Udruga «Igre otoka svijeta » za odlazak korčulanskih sportaša na Azore odmah kreće sa organizacijom. Kao i na svi dosadašnjim Igrama domaćin osigurava smještaj za sve sudionike, pa je stoga važno pronaći sponzore koji bi, uz otočke lokalne zajednice, Županiju, te  Hrvatski Olimpijski odbor i eventualno  Vladu RH  pomogli financiranje putovanja mladih korčulanskih sportaša na te portugalske otoke smještene usred Atlantika i udaljene oko 1500 km od glavnog grada Lisabona. Azorima su inače već jednom 2003.g. bili domaćini Svjetskim sportskim Igrama mladih otočana.
Nenad Kosović