EK izabrala Otok Korčulu za izradu i provedbu plana energetske tranzicije

Od 2200 naseljenih otoka EU, Otok Korčula izabran je među 26 otoka Europske unije kojima će Europska komisija pomagati pri izradi plana energetske tranzicije.

Od 2200 naseljenih otoka EU, Otok Korčula izabran je među 26 otoka Europske unije kojima će Europska komisija pomagati pri izradi plana energetske tranzicije.
Dana 18. veljače 2019. g. objavljeni su rezultati Natječaja Tajništva za otoke kojemu je cilj pokrenuti i unaprijediti energetsku tranziciju Europskih otoka i njihov prelazak na čistu energiju.

Grad Korčula je u suradnji s razvojnom agencijom KORA-om pokrenuo postupak prijave na Natječaj, a kao partneri u postupku priključile su im se Općina Vela Luka i Općina Blato te na taj način zajednički podnijeli prijavu otoka Korčule na spomenuti Natječaj.
Od izabranih 26 otoka, ukupno 6 otočnih zajednica, među kojima je i Cresko-Lošinjski arhipelag, izdvojene su kao pilot projekti kojima će Tajništvo izravno asistirati pri izradi plana energetske tranzicije. Preostalih 20 otoka, uključujući Brač, Hvar i Korčulu, planove će izraditi prateći razvoj Cresko-Lošinjskog arhipelaga, međusobno surađujući te uz podršku stručnog tima Tajništva za otoke.
Navedena potpora uključuje asistenciju i podršku stručnjaka pri pokretanju tranzicije prema čistim i obnovljivim izvorima energije.
Tranzicija na čiste izvore energije omogućit će otocima da postanu samodostatni i prosperitetni, ali i otvoriti nove mogućnosti zapošljavanja na otocima.

Više o ovoj temi i  rezultatima Natječaja možete pročitati na poveznici.