Gradonačelnik primio vatrogasce u povodu blagdana sv. Florijana

U povodu blagdana sv. Florijana - zaštitnika vatrogasaca, danas je u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Mirko Duhović primio delegaciju Dobrovoljnog vatrogasnog društva Grada Korčule koju su predvodili predsjednik Društva Marko Milat i zapovjednik vatrogasne postrojbe Žitomir Lozica.

Svečanom prijemu nazočili su Franc Stenek, zamjenik gradonačelnika te istaknuti korčulanski vatrogasci Branko Kalogjera, Alan Seretinek i Frančesko Verazza.

U svom kratkom obraćanju zapovjednik Žitomir Lozica istakao je da su ove godine vatrogasci morali intervenirati dvadeset osam puta.

Imali smo raznovrsne intervencije na širem području. Tu spadaju tehničke intervencije u prometu, ispumpavanje vode prilikom poplava, spašavanje iz zapaljene  kuće. U četiri slučaja je pri paljenju korova došlo do požara koji su izmakli kontroli pa smo u dva navrata morali zatražiti pomoć zračnih snaga.
Ove godine smo imali povečan broj izlazaka na helidrom. Do sada smo petnaest puta osiguravali slijetanje i polijetanje helikoptera hitne pomoći

Predsjednik DVD-a Marko Milat se na početku svog obraćanja zahvalio u ime korčulanskih vatrogasaca gradonačelniku Mirku Duhoviću i njegovom zamjeniku Francu Steneku na potpori koju su pružali i pružaju Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Korčula

Grad Korčula time omogućavaju rad i razvoj Društva. Naime, sredstva koja DVD Korčula dobija iz gradskog proračuna predstavljaju osnovu za funkcioniranje i ona se u potpunosti, zajedno sa onima dobivenim iz drugih izvora, ulažu u rad vatrogasne postrojbe, održavanje postojeće i nabavu nove opreme, obuku članova itd.
Sve ovo radimo u cilju omogućavanja pravovremenog i kvalitetnog spašavanja ljudi i imovine. Nadamo se da će se dosadašnja uspješna suradnja nastaviti i ubuduće, a sve u cilju kako bi naše sugrađanke i sugrađani, te njihovi gosti bili što sigurniji, a eventualne štete što manje.
U prilog ovome govori i više intervencija u proteklih mjesec dana, kada je upravo pravovremenim izlaskom naših vatrogasaca na intervencije, sa adekvatnom opremom, spriječeno širenje požara i nastanak velike materijalne štete.
Ove intervencije pokazuju da je potrebno stalno upozoravati građane na oprez pri radu na otvorenom (posebno u poljoprivredi), te podsjećati naše sugrađane na zabranu loženja vatre na otvorenom.

Gradonačelnik Mirko Duhović osvrnuo se na proteklo razdoblje konstatirajući da Grad Korčula nastoji u okviru svojih proračunskih mogućnostia što izdašnije financirati aktivnosti i opremanje korčulanskog DVD-a.

– Ja vam svima čestitam Dan vatrogasaca i blagdan sv. Florijana, vašeg zaštitnika, rekao je Duhović.
Zahvaljujem vam se na dosada postignutim rezultatima i želim vam puno uspjeha u budućem radu. Cijenim trud i napore koji ulažete da se što bolje obučite i opremite za različite zadaće. Grad će i dalje podržavati vaša nastojanja da budete spremni pravovremeno  reagirati kad god je to potrebno. Svaka kuna uložena u vatrogastvo će nam se višestruko vratiti i isplatiti.
Turistička sezona je već započela, a s njom dolaze novi izazovi vezani za zaštitu ljudi, imovine, prirode i povijesnih dobara. Posebno mi je drago što sam od vas danas čuo da ste u potpunosti spremni odgovoriti na sve eventualne izazove.
Vatrogastvo je u Korčuli na zavidnom nivou i svi zajedno ćemo se truditi da se to nastavi i u budućnosti.