Javni poziv za dodjelu oznake “Hrvatski otočni proizvod”

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je javni poziv za dodjelu oznake "Hrvatski otočni proizvod". Javni poziv otvoren je do 1. lipnja 2012. godine, što je ujedno i krajnji rok za dostavu Zahtjeva.

Poziv je objavljen temeljem članka 16. Zakona o otocima i Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinu označavanja proizvoda oznakom “Hrvatski otočni proizvod. Cilj ovog poziva je poticanja razvoja otočne proizvodnje kroz prepoznatljivost i jačanje konkurentnosti otočnih proizvoda na tržištu.

Oznaka “Hrvatski otočni proizvod” može se dodijeliti tradicionalnim i inovativnim proizvodima koje proizvode otočni proizvođači.

Tradicionalnim i inovativnim proizvodima smatraju se proizvodi nastali kao rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva. Također, moraju zadovoljavati zakonske odrednice o sigurnosti, zaštiti zdravlja, zaštiti okoliša i zaštiti potrošača, te svojim ukupnim karakteristikama, udovoljiti izraženim ili pretpostavljenim potrebama potrošača, te zahtjevima utvrđenim u normama ili specifikacijama kojima se osigurava razina kvalitete.

Oznaka “Hrvatski otočni proizvod” može se, bez provođenja procedure, dodijeliti proizvodima označenim jednom od sljedećih oznaka:

  • oznaka ekološki proizvod,
  • oznaka izvorno hrvatsko,
  • oznaka hrvatska kvaliteta,
  • oznaka tradicionalnog ugleda,
  • oznaka izvornosti,
  • oznaka zemljopisnog podrijetla.

Oznaka “Hrvatski otočni proizvod” može se dodijeliti i proizvodima koji nemaju jednu od navedenih oznaka, a koji su nastali kao rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije, uz provođenje procedure.

Poziv i Zahtjev za prijavu:

Rukatac Antunović / Postup Antunović / Plavac Antunović – OPG Mato Antunović, poluotok Pelješac

Plavac / Pelješac / Dingač / Postup – Poljoprivredna zadruga i vinarija Dingač, poluotok Pelješac

Tradicionalni kolači – Obrt Cukarin, otok Korčula

Plavac Blato / Korčulanka / Marco Polo – Blato 1902 d.d., otok Korčula

Pošip – Poljoprivredna zadruga Čara, otok Korčula

Pošip Korčula / Rukatac Smokvica / Pošip Smokvica – PZ Jedinstvo Smokvica, otok Korčula

Torkul – Obrt za poljoprivrednu proizvodnju i trgovinu Fanito, otok Korčula

Petrovac Motar – Poljoprivredna zadruga Prijatelji Lastova, otok Lastovo