Kineska Delegacija u posjetu Korčuli povodom dvostruke obljetnice u rujnu 2023.

Predstavnici Kineskog Veleposlanstva, savjetnik Du Heting i Xu Zhinquan te dr. Yang Hayan iz Kineskog kulturnog centra Confucius posjetili su Korčulu.

Ove se godine u rujnu poklapaju dvije važne godišnjice za grad Marka Pola, godišnjica bitke iz 1298. u kojoj je Marko Polo zarobljen i 10 godina od pokretanja najnovijeg Puta svile (Belt and Road initiative, kineski investicijski projekt nazvan Put i pojas,). Marko Polo Centar je tim povodom organizirao prigodni program za ovu nama važnu obljetnicu.

Predstavnici Kineskog Veleposlanstva, savjetnik Du Heting i Xu Zhinquan te dr. Yang Hayan iz Kineskog kulturnog centra Confucius posjetili su Korčulu s ciljem istraživanja mogućnosti za gospodarsku i kulturnu suradnju povodom okrugle obljetnice programa Belt and Road Initiative.

Organizator njihovog posjeta je Marko Polo Centar koji je gostima pripremio bogat program u kojem su imali priliku upoznati se s tragovima Marka Pola u prošlosti, ali i s korčulanskom sadašnjosti kroz susrete s lokalnim medijima, poduzetnicima te kulturnim ustanovama u svrhu ojačavanja odnosa između Korčule i Kine.

Program je započeo predstavljanjem knjige „Svila, zmajevi i papir“ profesora dr. Zvonimira Stopića s Pekinškog Sveučilišta Capital Normal University u kojem su Korčulani imali priliku čuti predavanje o poveznici između Puta svile u vrijeme Marka Pola i današnjeg spomenutog Puta svile.

Sljedećeg dana gosti su imali priliku predstaviti se u eteru radija Korčule te su nakon vođenja po gradu imali prijem kod gradonačelnice Nike Silić Maroević gdje su sa predstavnicima turističke zajednice, razvojne agencije KORA i Gradskog muzeja Korčula razgovarali o mogućnostima razvijanja veza između Korčule i Kine preko platforme Marko Polo Centra.

Kineski kulturni centar spomenuo je “uspješnu priču Hrvatske o Marku Polu u Kini” te se nada u budućnosti u Korčuli organizirati ljetnu školu kao i besplatne radionice koje će pomoći turističkim djelatnicima u Korčulu privući ljude s velikog kineskog tržišta.

Gradonačelnica i savjetnik Heting otvorili su novi odjel unutar Marko Polo Centra; Međunarodni Marko Polo Centar čiji je cilj baviti se međunarodnim projektima vezanim uz kulturu i gospodarstvo između Korčule i svijeta.

Gosti iz Kine bili su oduševljeni korčulanskim prilikama i mogućnostima te su pozvali predstavnike Grada na prijem u Kinesko veleposlanstvo.

Zahvaljujemo svim sponzorima ovog događaja, a posebno Lešić-Dimitri Restaurantu, Gradskom muzeju Korčula, Aminess Hotels i Turističkoj zajednici Grada Korčule.

Vicko Marelić
Marko Polo Centar