Korčulanske zlatne ruke

Na svečanoj Akademiji povodom Dana Hrvatske obrtničke komore održanoj 1.srpnja 2014. našoj je sugrađanki Smiljani Matijaca, vlasnici obrta "Cukarin" uručeno najveće obrtničko priznanje - Zlatne ruke.

Na svečanoj Akademiji povodom Dana Hrvatske obrtničke komore održanoj 1.srpnja 2014. našoj je sugrađanki Smiljani Matijaca, vlasnici obrta za trgovinu na malo i proizvodnju suvenira i kolača “Cukarin” za unapređenje i očuvanje obrtničkih vještina i znanja iz područja tradicionalnog slastičarstva, promociju hrvatske kulturne baštine i razvoj obrtničkog komorskog sustava uručeno najviše priznanje: Povelja sa pisanim priznanjem Zlatne ruke.

Smiljana Matijaca je u  Zagrebu uz 20 godina obnove djelovanja HOK dobila i čestitke od predsjednika RH Iva Josipovića,Dragutina Ranogajec,predsjednika HOK i brojnih kolega i uzvanika za njezinih 20 godina njegovanja tradicije u proizvodnji korčulanskih slastica, te je jedna od rijetkih obrtnika koji čuva i njeguje tu lijepu tradiciju. Sve ove godine djelovanja i rada Smiljana je prvenstveno usmjerila svoje poslovanje u promociju i očuvanje obrta kao kulturne baštine grada Korčule, što je i rezultiralo sudjelovanjem na nizu značajnih projekata od kulturne važnosti za grad i RH. Smiljana je do sada dobila brojne nagrade i priznanja(HOP,Plavi cvijet….)a sada uz Povelju uručena joj je i statua HOK.

Između 14 dobitnika Plakete ona je uz vlasnicu obrta “Blažeković medičar i voskar” iz Osijeka jedina žena i jedina nagrađena iz Dubrovačko-neretvanske županije. Prolaznici se rado zaustavljaju pored izloga trgovine Cukarin gdje stoji veliko priznanje Hrvatske obrtničke komore vlasnici Smiljani Matijaca, čiji su kolači po starom receptu njezine bake traženi i kao korčulanski slatki suvenir. Poznata je u proizvodnji klašuna, amareta, bruštulanih mindola, Marko Polo bombica i harubica. Stranci ih više uzimlju djeci nego sladoled, a djeca namame mamu i tatu koji nazdrave uz Smiljanin ljekoviti napitak i zadovoljstvo se zna.

Tekst i foto: Niko Perić